Kezdőoldal Hírek Friss hírek Varjak a Vetésben
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Varjak a Vetésben
2016. június 01. szerda, 05:36

2016. tavaszán egy hajdúböszörményi gazdálkodó érdeklődött a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájában az alábbi természetvédelmi jellegű problémával kapcsolatban. Helyi gazdálkodóként a nemrég bevetett kukoricaföldjén rendszeresen megjelennek a vetési varjak (Corvus frugilegus) és a dolmányos varjak (Corvus cornix), ami neki nagy károkat okoz, hiszen a madarak kicsipegetik a szántásból a magokat. A problémával kapcsolatban irodánk a következőket tudta a gazdának tanácsolni.

A vetési varjú (Corvus frugilegus) Magyarországon védett faj egyrészt az utóbbi időben bekövetkezett állománycsökkenése miatt, másrészt pedig azért, mert létfontosságú szerepet játszik egyéb védett madárfajok (pl. kék vércse, erdei fülesbagoly) védelmében, hiszen ezek a madarak előszeretettel költenek a vetési varjú elhagyott fészkeiben. Károkozása mellett pedig hasznot is hajt a mezőgazdaságnak, mivel elfogyasztja a különböző férgeket és bogarakat is. A dolmányos varjú (Corvus cornix) nem védett faj hazánkban, viszont a természetvédelmi oltalom alatt álló vetési varjúval való közös előfordulása miatt mindkét faj zavarása vagy irtása tilos. Emiatt a tervezett beavatkozásokat mindenképpen egyeztetni kell a területileg illetékes természetvédelmi hatóság szakembereivel (jelen esetben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságán Debrecenben), akik segítséget is adhatnak a madárelterelő berendezések alkalmazásában.

Bővebb információ:

Marosán Angéla környezeti tanácsadó

Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja Környezeti Tanácsadó Iroda

4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.

Tel: 52/280-038, 20/495-2982

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

"A pályázat a Zöld Kör működési költségeinek finanszírozására c. program (NEA-UN-16-M-0215) a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg"

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.