Kezdőoldal Gyakran Ismételt Kérdések GyÍK Denevér
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Denevér
Véletlenül nyitva felejtettük előszobánk ablakát most este és egy denevér repült be a résen. Azóta próbáljuk valahogy kiterelni, de sehogy sem sikerül. Kit lehet kihívni ilyen esetben vagy mit tudunk mi tenni? Nem merem megfogni, mert félek, hogy harap, illetve, hogy valamelyikünk megsérül.
Semmi esetre se kezdjük üldözni az állatot! Egy viszonylag nagy szoba sem nyújt a nagytestű denevérek többségének akkora szabad légteret, hogy abban akadálytalanul tudjanak repülni. Nyugodt manőverezési lehetőségek és alkalmas kapaszkodóhelyek hiányában a falon megpihenni vágyó megrémült állat rövid időn belül megcsúszik és a szoba berendezési tárgyaira vagy közvetlenül a földre esik.

Ahova a denevér berepült, onnan általában ki is tud jutni! Tárjuk ki az ajtót, ablakot, tegyük szabaddá a kirepülés útját (húzzuk el az ablak előtti függönyt), így a szobába betévedt denevér valószínűleg távozni fog. A lámpafény a denevér tájékozódó képességét alapvetően nem befolyásolja, de jobb, ha ilyenkor lekapcsoljuk a villanyt, ez az állapot jobban hasonlít a természetes körülményekre. Ha mégsem találna ki, egy vastagabb bőrkesztyű, esetleg törülköző, felmosóruha vagy (végszükség esetén) kislapát segítségével felemelhetjük. Szabad kézzel sose érintsük az állatot, mert mint bármely vadállat, védekezni fog a kézbevétel ellen, haraphat is! A szabadon engedést minden esetben sötétedés után végezzük. Ha napközben találunk az állatra, várjuk meg az estét. A legjobb tárolóeszköz a kartondoboz, mely ha kicsi, üssünk rá egy ceruzával, tollal 20-30 lyukat. Időközben az állat „bealudhat”, de az ablakpárkányon (mindig magas helyre tegyük!) felébreszti magát. Ha a denevér láthatóan valamilyen sérülést szenvedett (képtelen repülni, vérzik, láthatóan csonttörést szenvedett), hívjunk természetvédelmi szakembert, megérkezéséig pedig egy kisebb, zárt vagy lefedett kartondobozban tarthatjuk a bőregeret.

A denevérek Magyarországon védett állatok, ezért zavarásuk tilos. Ha teljesen hivatalosak akarunk maradni keressék meg az illetékes nemzeti park igazgatóságot, illetve a zöld hatóságot (Környezetvédelmi , Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség), ők majd eldöntik, mi a teendő.

Ajánlom figyelmébe kiadványaink közül a "Ne üldözd a denevért!", melyben minden szakszerű információ benne foglaltatik.

Amennyiben további kérdések merülnének fel, javaslom, hogy hívja fel telefonon a Magyar Denevérkutatók Baráti Körét a 30/69-32-562-os számon.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.