Kezdőoldal Gyakran Ismételt Kérdések GyÍK Kullancs
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Kullancs
Tájékoztatást szeretnék kérni kullancsokkal kapcsolatban. Az elmúlt évek rossz tapasztalatai miatt idén szeretnénk vegyszeres kullancsirtást végezni kertünkben. Milyen szert javasolnak, mikor és hányszor érdemes permetezni? Nem kellene egyébként ezeket az önkormányzatnak vagy valami más hivatalos intézménynek irtani, ha ilyen komoly betegségeket okozhatnak? Van egyébként valami természetes ellenségük vagy olyan riasztószer, amely pl. kirándulások alkalmával tényleg véd ellenük?

Kullancsirtást engedélyezett hatóanyagú szerrel csak engedéllyel rendelkező, szakképzett, bejegyzett vállalkozó végezhet. Nagyobb kiterjedésű területen, kertben ezt permetszóró géppel végzik, a hatása általában 3-4 hétig tart, így egy idényben érdemes legalább négyszer elvégeztetni a mentesítést. Javasoljuk a munka elvégeztetése előtt a cégnél érdeklődjön utána, az általuk használt szereknek milyen a minősítése, mennyire szelektívek (ártalmasak-e más élőlényekre pl. méhekre), és milyen egészségügyi előírásokat kell betartani használatukkal párhuzamosan.

A kullancsirtással kapcsolatban a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesületet (1036 Budapest, Lajos u. 93-99. T/F.: 335-03-38 E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) tud felvilágosítással szolgálni.

Sokkal célszerűbb, hatékonyabb és egészségesebb az egyéni védekezés. A testfelületre kenhető, permetezhető riasztók szinte minden kozmetikai/háztartási cikkeket árusító boltban kaphatók, de mi ebből is a környezet- és egészségbarát natúr készítményeket ajánljuk. Ezek a készítmények többnyire citrusfélék illóolajából és gyógynövénykivonatokból készülnek. Ezek a natur és bioboltokban, továbbá a legtöbb ROSSMANN és MÜLLER áruházban megtalálhatóak, de néha még a SPAR áruházakban is előfordulnak.

A kullancsok által terjesztett betegségekről ill. a lehetséges védőoltásokról a házi orvosok tudnak részletes és megbízható felvilágosítást adni. A kullancsok kiszedésére alkalmas csipesz a gyógyszertárakban kaphatók, ill. a nagyobb gyógyszertárak tartanak kullancsriasztó készítményeket is.

A kullancs ellen egyéni módon lehet védekezni, mivel az Európai Unió tavaly betiltotta az eddig használt, egyetlen hatékony, ám az emberre is veszélyes kullancsirtó szert. Néhány hasznos tanács:

1.A kirándulás, kerti munka előtt mindenki használjon kullancsriasztó szereket. Évszaknak megfelelő öltözetben járja a természetet, az útmutató szerinti időközönként használja a kullancsriasztót, és gyakorta tartson kullancsvizitet.

2. A szabadban tartózkodás után minél előbb vizsgáljuk át testünket, beleértve a hajlatokat, a hajas fejbőr peremét és a fül mögötti területet is. Ez azért fontos, mert a kullancsot minél előbb el kell távolítani, hiszen a napokig is tartó vérszívás iránya megfordulhat, és a rovarban időközben fölszaporodott kórokozó a nyállal, vagy fertőzött vérrel visszajuthat a sebbe.

3. A kullancs kivételéhez nem szükséges szakember, és a híresztelésekkel ellentétben nem fokozza a fertőzésveszélyt, ha a kullancs feje a sebben marad. Enyhe helyi gyulladást okozhat, de ezután többnyire magától kilökődik.

4. Nem árt, ha van nálunk a patikákban kapható kullancseltávolító kanál. Ennek híján csipesszel vagy a körmök közé szorítva megfogjuk --- minél közelebb a bőrhöz --- és egy határozott mozdulattal kifordítjuk. Fontos, hogy ne nyomjuk meg a kullancs lágy potrohát, így nem préselünk fertőzött tartalmat a nyílt sebbe.

5. Ha biztosak akarunk lenni afelől, hogy fertőzött volt-e a Lyme-kór valamely baktériumával a sebből eltávolított kullancs, megtudhatjuk, ha térítés ellenében kivizsgáltatjuk. (Ezzel kapcsolatban további információra lelhet a Magyar Kullancsszövetség honlapján - http://www.kullancsinfo.hu/.)

6. Ha kullanccsal erősen fertőzött helyre megy, kirándulószezon előtt adassa be magának és gyermekének a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltást. (A Lyme-kór ellen azonban nemlétezik védőoltás.)

7. Kutyája hosszú szőrét nyírassa le. Előzze meg a kullancsok támadását azzal, hogy rendszeresen alkalmaz kutyájára kullancsok ellen ható cseppet, nyakörvet.

8. Betegségtünetek jelentkezésekor azonnal forduljon orvoshoz.

Ezen felül szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a kullancs.lap.hu, www.lyme.hu portált, ahol szintén rengeteg hasznos információ fellelhető a kullancsokkal, az általuk terjesztett betegségekkel, valamint a védekezéssel kapcsolatban. A hagyományos orvosi kezelés mellet érdemes a biorezonanciával és/vagy homeopátiás kezelési lehetőségekről is tájékozódni.

 

 


© 2023 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.