Kezdőoldal Gyakran Ismételt Kérdések GyÍK Kóbor macskák
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Kóbor macskák
Alapvetően nagyon szeretem az állatokat és növényeket és vigyázok a környezetemre. Az utóbbi időben azonban a környékünkön olyan nagymértékben elszaporodtak a kóbor macskák, hogy ez már egészen elviselhetetlen. Éjszakánként nem lehet aludni a nyávogásuktól, a környék pedig bűzlik tőlük. Rendszeresen levizelik a házunk kukáját és a kaput. A kertben és a közeli játszótéren mindenfelé potyogtatják végterméküket, beleértve a homokozót is. Az egyik szomszéd légpuskával akarja levadászni őket. Én ezt nem tartom humánus megoldásnak. Tudnak valami olyan módszert ajánlani, amivel távol tudjuk tartani őket?

 

Elsősorban türelmet javaslunk, valószínű, hogy a tavaszi párosodási időszak hamarosan elmúlik. Ha mégsem,, akkor különböző elveken működő riasztót lehet találni az interneten, az alábbi címeken:

 

 

http://www.tmarkt.hu/cgi-bin/tmarkt.pl?oldal=allatmacskar
http://www.addel.hu/search.php?searchtext=kutya%20riaszto

 

 

A jegyzőhöz is lehet esetleg kérelmet benyújtani, hogy az állattartási rendeletben szabályozzák a családonként tartható macskák számát, és tiltsák be a kóbor macskák etetését.
Javasoljuk, hogy érdeklődjön Állatvédő Egyesületeknél is.
Külföldi tapasztalatok alapján a kóbor macskák elszaporodása ellen hathatós védelmet csak az állatok szervezett ivartalanítása hozhat. Az angol módszer szerint a kóbor állatokat élve fogó ládacsapdákkal begyűjtik, altatásban ivartalanítják, majd megjelölik, kikúrálják, ha betegek, és visszaeresztik őket oda, ahol összeszedték. Az így kialakult védett populáció nem szaporodik tovább, nem terjeszt betegséget. A REX Alapítvány pl. évek óta részt vesz ivartalanítási kampányban, s alkalmazza az angol módszert.

 

 

Állatvédelem linkgyűjteménye: www.allatvedo.lap.hu

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.