Kezdőoldal Gyakran Ismételt Kérdések GyÍK Üvegfelületnek repülő madarak
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Üvegfelületnek repülő madarak

Gyakori probléma, hogy madarak nagy üvegfelületnek - pl.: nyílászáróknak, üvegezett verandáknak, buszmegállóknak – repülnek. Így sok esetben megsérülnek, elpusztulnak. Ezt ökológiai csapdának nevezzük.

 

A madarak nem tudják, hogy mi az üveg, azt hiszik, hogy nincs előttük semmilyen akadály, ezért sokszor nagy sebességgel nekiütköznek. Ez főleg nagy üvegfelületek esetén jelent gondot. Egyes ablakok, téli kertek üvegezése, térelválasztók tömegesen szedik ily módon áldozataikat.
Bizonyos esetekben, a környezetünkben élő madár a saját tükörképét látja visszatükröződni az üvegen, ezért megpróbálja elzavarni onnan a vélt vetélytársat, hiszen az már az ő területe. Értelmetlen, fárasztó és önveszélyes harcba bonyolódik saját tükörképével.
Amelyik üvegfelületnél rendszeresen előfordul, hogy a madarak nekiütköznek, ott úgynevezett ragadozómadár-sziluettek kiragasztásával megoldhatjuk a problémát. A madarak ösztönösen félnek a rájuk vadászó karvalytól és sólymoktól, ezért nem próbálnak abba az irányba repülni sem, ahol természetes ellenségeiket látni vélik.

Az üvegfelületre ragasztott sziluett is becsapja őket. Ha ilyen ábrát minimum A/4-es formátumra kinagyítva, fekete színű öntapadós papírból kivágunk, és az üvegre ragasztunk, megmenthetjük ezeket a madarakat.
A másik esetben, amikor tükörképüket látják, az elkövetkező két-három hétre a tükröződést kell megszüntetnünk, ennek érdekében lehet, hogy csak egy függönyt kell arrébb húznunk.

Kérjük, ha hasonló problémával találkozik, jelezze a helyi természetvédő civil szervezetnek, vagy önállóan tegye meg ezt az állatbarát gesztust, madaraink védelmében!

Ajánlott irodalom és forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Madárbarát kert c. könyv.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.