Kezdőoldal Hírek Friss hírek Civil szervezetek és a lakosság is észrevételt tehet a Mohi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti hatásaira
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Civil szervezetek és a lakosság is észrevételt tehet a Mohi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti hatásaira
2009. április 09. csütörtök, 05:44

A lakosság és civil szervezetek is észrevételezhetik a szlovákiai Mohi atomerőmű új blokkjainak tervezett építését. A beruházás esetleges határon átterjedő hatásai miatt Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mérlegeli, bejelentkezik-e a projekt környezeti hatásvizsgálati eljárásába. Az észrevételeket a tárca május 8-ig várja, azokat beépíti a Szlovákiának megküldendő hivatalos magyar állásfoglalásba.

A zöldtárca célja, hogy elérje: a tervezett új blokk a határon esetlegesen átterjedő jelentős, káros környezeti hatásai feltárhatók és elkerülhetőek legyenek. Ezért civil szervezetek és az érintett lakosság észrevételeit, kérdéseit is várja, a tárca ezeket figyelembe veszi annak mérlegelésekor, bejelentkezzenek-e hazánk a Mohi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti hatásvizsgálatába. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak az Espoo-i egyezmény és egy uniós irányelv alapján van lehetősége arra, hogy - mint potenciálisan hatásviselő fél - részt vegyen a tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában. A magyar zöldtárca a beérkezett észrevételeket is beépíti a Szlovákiának megküldendő hivatalos magyar állásfoglalásba. A civil javaslatok mellett a tárca kikéri az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az ÁNTSZ és az érintett környezetvédelmi felügyelőségek véleményét is.

A Mohi (Mochovce) atomerőmű tervezett 3-as és 4-es blokkjaival kapcsolatban a Slovenské Elektrárne a.s. cég a szlovák hatósághoz előzetes környezeti tanulmányt nyújtott be, erről a szlovák Környezetvédelmi Minisztérium értesítette a hazai szakminisztériumot is. A 440 MW teljesítményű blokkokat várhatóan 2012-ben helyezik üzembe. A Mohi atomerőmű tervezésének és építésének előkészítő munkálatai 1981-ben kezdődtek, azzal a tervvel, hogy 4 blokkot helyeznek üzembe. Az 1990-es évek elején azonban a szlovák beruházó finanszírozási gondjai miatt a 3-as és 4-es blokkok építése 1992-ben megszakadt, az 1-es blokkot 1998-ban, a 2-est pedig 2000-ben helyezték üzembe. A tervezett beruházás teljes szlovák és angol nyelvű előzetes környezeti tanulmánya és az ez alapján készített magyar nyelvű összefoglaló a http://www.kvvm.hu/index.php?pid=1&sid=1&hid=2218 oldalon olvasható.

A minisztérium 2009. május 8-ig várja a civil szervezetek és a lakosság észrevételeit, kérdéseit a tervezett projekt határon átterjedő környezeti hatásaival kapcsolatban. A tárca várja azokat az észrevételeket is, amelyek támpontot adhatnak arra, hogy nemzetközi eljárás esetén milyen kérdéseket szükséges figyelembe venni a környezeti hatásvizsgálat során annak érdekében, hogy a Magyarországra esetlegesen átterjedő jelentős, káros környezeti hatások feltárhatók és elkerülhetőek legyenek.

A leveleket az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre vagy a KvVM Zöld Pont Iroda levélcímére (1394 Budapest, Pf. 351. vagy 1011 Budapest, Fő u 44-50.) lehet elküldeni.

Budapest, 2009. április 1.

KVVM Sajtóiroda

Tel: 4573415

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.