Kezdőoldal Hírek Friss hírek A zöldek lábnyomát is zsugorítani kell?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

A zöldek lábnyomát is zsugorítani kell?
2009. április 01. szerda, 07:34
Március 26. és 29. között tartották a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIX. Országos Találkozóját (OT) Tatabányán, a Klímabarát Települések Szövetségének egyik alapító városában. Az eseményen debütált a zöld mozgalom előtt az az egységes kampánystand is, mellyel a KÖTHÁLÓ tagszervezetek járják majd az országot. Az Ökológiai Intézet Alapítvány környezeti tanácsadói ökolábnyomot is számoltak mely eredménye szerint a zöldeknek is van mit tenniük a maguk háza táján.
Közel négyszázan látogattak el a civil forgatagra, ahol egyéni érdeklődők és 137 civil szervezet küldöttei vettek részt. A hálózat részéről mind a 17 tagszervezet képviseltette magát, sőt az egyik tagja maga az idei találkozó főrendezője, a Levegő Munkacsoport (LMCS) volt. A 23 szekció többségén mintegy 15 új OT állásfoglalás születetett.

A KÖTHÁLÓ jövő év tavaszáig a Norvég Civil Alap támogatásának köszönhetően országszerte 80 alkalommal szervez utcai tanácadó napokat, melyhez egységes arculatként új standot szerzett be. A sátrat, paravánt, környezetbarát termékbemutató polcot sok hasznos eszközzel és az ökolábnyom-számító programot a 17 tagszervezet használja majd az utcai rendezvényeken. A hálózat a kivitelezésre is gondolt, hiszen amit csak lehet, újrahasznosítható anyagból és újrapapírból gyártattak le. A tanácsadók az ökolábnyom-számításhoz a ma még különlegesnek mondható környezetbarát minősítéssel rendelkező (EPEAT gold minősítésű) laptopokat és hozzá napelemes töltőt kaptak, emellett munkájukat segíti majd az őszre elkészülő Zöld Infolánc adatbázis is.

 

 

Az országos találkozón a látogatók mintegy egynegyedének számolták ki az ökolábnyomát és az érdeklődőkkel együtt értékelték ki a kérdőívet. A kitöltők átlagosan 2,5 hektáros eredményt értek el, ami nem rossz, de rámutat arra, hogy a civil környezetvédők amellett, hogy a környezettudatosságot népszerűsítik, nem sokkal jobbak, mint az országos átlag. Nekik is törekedniük kell életmódjuk változtatására. Aki kiszámolta az ökológiai lábnyomát, az értékelő lapot kapott az eredményéről.A látogatók kézbe foghatták a napelemes töltőket, megszagolhatták a mosószódát vagy a kecsketejes szappant, a levendulát és a mosódiót, praktikákat kaphattak a környezettudatosabb víz- és energiahasználathoz. A legnagyobb sikert a fotovoltaikus laptoptöltő és a “go stop” nevű, csapra szerelhető víztakarékos eszköz aratta. Sokan érdeklődtek a rendezvényeken való megjelenésről, hogy standolást vállalnak-e a KÖTHÁLÓ tagszervezetei. A tanácsadók a találkozón bőségesen kaptak a lakossági panaszokból: volt NATURA 2000-es területekkel, természetkárosítással kapcsolatos bejelentés, de még vízbázisvédelem témában is érkezett megkeresés. A panaszokkal a legközelebb található tanácsadó iroda foglalkozik majd a későbbiekben.

Az utcai tanácsadó napot az EGT/Norvég Civil Alap finanszírozási mechanizmus támogatta, a civil alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.