Kezdőoldal Hírek Friss hírek Föld Napja
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Föld Napja
2009. április 22. szerda, 04:19
Az első Föld Napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották még 1970. április 22-én. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata e jeles nap kapcsán arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy soha nem késő fogyasztásunkon, ökológiai lábnyomunkon zsugorítani.

A gazdasági válság döntéseink során amúgy is alapos meggondolásra ösztönöz bennünket, fokozottabban figyeljünk arra, hogy ne válhassunk a Föld érdekeivel szemben befolyásolhatókká.

Az első Föld Napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották még 1970. április 22-én. Már ezen az eseményen 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. A történelmi jelentőségű jeles nap az Egyesült Államokban és az ország határain túl is fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a víz védelmére. Új környezetvédő szervezetek alakultak és tudatosan több millió ember tért át egy ökológiailag fenntarthatóbb, kisebb fogyasztású életvitelre. Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit, a bioszférában zajló pusztulást, a biológiai sokféleség csökkenését, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes és radioaktív hulladékok okozta problémát, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a „környezet évtizedeként” a figyelemfelhívás jegyében teljen el. Az ötletgazdák 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld Napját a világ minden országában.

Hazánkban 1990 óta egyre többen csatlakoznak a jeles nap ünnepéhez. Fát ültetnek, rajzpályázatot, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. Ez a Föld Napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, a lakók kezdeményezésre szerveződnek a programok, és ma már nem csak a Föld Napján, hanem minden zöld ünnepnapon.

A KÖTHÁLÓ 17 tagszervezete ingyenes tanácsadó szolgáltatásával országszerte csaknem 80 alkalommal segít a környezettudatos átalakulásban. Standjaikon kiszámolják az érdeklődők ökológiai lábnyomát, és praktikákat adnak a kisebb fogyasztásra, környezetbarát alternatívát mutatnak hétköznapi használati tárgyainkra.

A látogatók zöld termékkel ismerkedhetnek meg, kiadványokból válogathatnak, és ami talán a legfontosabb, a tanácsadók várják a lakossági panaszokat, melyek kivizsgálásában, ha az ügy bonyolultsága a jogi lépést elkerülhetetlenné teszi, a jogorvoslatban segítenek. Az ország számos pontján, többek között a fővárosban több helyszínen, Miskolcon, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Esztergomban, Egerben, Hajdúböszörményben, Pécsett, Csanádpusztán és Ásványrárón találkozhatnak a Föld Napja előtt, alatt és után a KÖTHÁLÓ tanácsadóival.

Az irodai tanácsadást és az utcai tudatformáló rendezvények színvonalas megtartását, a környezetbarát termékek bemutatóját, ökolábnyom-számítást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

 

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.