Kezdőoldal Hírek Friss hírek A KÖTHÁLÓ cselekvésre szólít!
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

A KÖTHÁLÓ cselekvésre szólít!
2009. június 03. szerda, 14:48
A nap mint nap hangoztatott ökológiai katasztrófa fogalma mellett nem lehet elégszer beszélni a környezetszennyezés, globális felmelegedés problémájáról és mindazon, Földet pusztító tevékenységekről, amit az ipar és a lakosság luxusfogyasztása idéz elő. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon és az azt követő napokban az ország több pontján segít az életmódváltásban. “A változásért mindenki tehet, sőt kötelessége tenni” – állítja F. Nagy Zsuzsanna, a KÖTHÁLÓ vezetője.
Stockholmban 1972-ben tartották a korszakalkotó „Ember és bioszféra” környezetvédelmi világkonferenciát, melyet az ENSZ június 5-én nyitott meg. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A KÖTHÁLÓ most arra hívja fel a figyelmet, hogy nem elég, ha csupán a jeles napokon ünneplünk, egész évben, sőt egész életünkben aktívan kell tennünk a természetrombolás és környezetszennyezés ellen.

A növekvő fogyasztás és energiaigények kielégítéséhez mind több fosszilis nyersanyagra és édesvízre van szükség. Ennek kitermelése pedig komoly akadályokba ütközik, hiszen jelenlegi életvitelünk mellett a Föld lakosságát csak két-három bolygó tudná eltartani. Az ipari gyártók a válságot érezve ugyan törekszenek az energiatakarékosság, -hatékonyság növelésére, de félő, hogy amennyiben anyagi érdekük nem fűződne a mostani pénzügyi csődhelyzet túlélésére, a spórolásra, tovább folytatnák az energiapazarló és szennyező gyártást, kitermelést és az indokolatlan termékutaztatást.

A világ már felismerte, hogy baj van, hogy elszennyeződtek a vizek. Az öntözésre használt talajvízből, de még az óceánokból is mutatnak ki biológiai úton nem lebomló vegyszermaradványokat, melyek felhalmozódnak a halakban, állatokban. Ugyanígy a szántókra, gyümölcsösökre kiszórt permet is bemosódik az élővizekbe, mérgezik az élővilágot. Nem csak a biológiai sokféleség csökkentésével okoznak gondot – magyarázza F. Nagy Zsuzsanna -, de az emberi szervezetre is károsan hathatnak a vegyi anyagok.

Ma még kevesen tudják, hogy a háztartási vegyszerek többsége kiváltható kevésbé veszélyes megoldással. A reklámozott mosóporok helyett léteznek az optikai fehérítők, mesterséges illatanyagok nélküli, szappangyökérből készült mosószerek, kedvelt alternatíva a mosószóda vagy a mosódió is. Öblítőszer és ablaktisztító helyett lehet ecetet használni, fát pácolni növényi festékekkel, kezelni méhviasszal. Testápoló, szappan is készül adalékok nélkül, sőt molyirtásra sem kell spray-t használni, ha van levendula.

A KÖTHÁLÓ tagszervezetei hozzásegítenek a vegyszermentes élethez, környezeti tanácsadóik az irodákban egész évben fogadják a panaszosokat, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából pedig több vidéki helyszínen, Tatabányán, Győrött, Egerben, Nyíregyházán, Miskolcon, Nagykanizsán és Hajdúnánáson utcai rendezvényeken is tartanak ingyenes tanácsadást, ökológiai lábnyomszámítást és környezetbarát termékbemutatót, ahol az érdeklődők nem csak a vegyi anyagok kiváltására, de energiahatékonyság növelő házi praktikákra, megújuló energiaforrásokal kapcsolatos megoldásokra is választ kaphatnak. A programokról a www.kothalo.hu oldalon találnak információt.

A programok egy része az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Május közepén-végén az Európában immár hagyománnyá vált Solar Days kampányhoz a kontinensen idén közel 4500 civil szervezet több mint 7400 tematikus rendezvénnyel csatlakozott, ebből hat helyszínen a hazai zöldek ismertették a szoláris energiahasználat lehetőségeit. A magyarországi programot a KÖTHÁLÓ hat szervezete rendezte, segítségükkel az üzenet több ezer emberhez ért el.
 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.