Kezdőoldal Hírek Friss hírek Környezetvédelmi Világnap Miskolcon
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Környezetvédelmi Világnap Miskolcon
2009. június 10. szerda, 07:27
A szomorkás idő ellenére közel kétszázan látogatták meg rendezvényünket a Környezetvédelmi Világnap alkalmából 2009. június 5-én, Miskolcon a Szinva-teraszon. A KEOP támogatásában megvalósuló tematikus kampánynapon az érdeklődők változatos korösszetételük, iskolai végzettségük és etnikai hovatartozásuk ellenére egyaránt fogékonynak bizonyultak a környezeti problémák iránt.

Beszélgetések során szóba kerültek a BÉM Zrt.-vel kapcsolatos problémák, a sajóládi erdőkárosítás és az illegális hulladéklerakók esete is, amelyeket felháborodva kommentáltak a látogatók. Legalább negyvenen érdeklődtek arról, hogy mire jó az ökológiai lábnyomszámítás, de a metodika megismerése után önkritikusan nem merték bevállalni a tényleges felmérést. Érdekes, hogy sokan tisztában vannak saját túlzó fogyasztási szokásaikkal és életmódjukkal, de jelenleg ezt az életvitelt státuszszimbólumnak tekintik, valamint eddigi munkájuk jutalmának: „én megdolgoztam érte, és most élvezni szeretném”. További érdekességként merült fel azon probléma, hogy a társadalom jelenlegi berendezkedése, a kialakult fogyasztási struktúrák nehezen engedik a környezettudatos változtatásokat életvitelünkben. Néhány példa: a sok év munkájával megszerzett, távhővel fűtött panellakás környezetbarát korszerűsítése, esetleg lecserélése jelen gazdasági helyzetben egy átlagpolgár számára szinte képtelenség. Aki a csapvíz elégtelensége miatt kénytelen ásványvizet vásárolni, szinte csak műanyag palackosat kap. Nincs lehetőség a zöld hulladék lakótelepi elhelyezésére, begyűjtésére.

Összesen heten vállalkoztak a megmérettetésre, akik közül a miskolciak a világátlagot jelentő 2,2 ha-nál valamivel magasabb, azaz rosszabb átlagot, 2,4 ha-t értek el, míg a kisebb településekről származók 2 hektáros átlaga biztatóbb eredmény.

A standnál megfordulók szívesen vették a mindennapi praktikák, takarékos, környezetbarát módszerek megismerésével kapcsolatos tanácsokat és többen ígéretet tettek, hogy igyekeznek saját életvitelük során csökkenteni a környezeti terhelést, amit a legközelebbi alkalommal ökológiai láblenyomatuk kiszámolásával is igyekeznek bizonyítani.

A program a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Kenéz Mónika környezeti tanácsadó
Ökológiai Intézet Alapítvány, Miskolc
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 




 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.