Kezdőoldal Hírek Friss hírek Autóbontós gondok
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Autóbontós gondok
2009. július 08. szerda, 06:04
2009. áprilisában egy debreceni lakos kereste meg a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodáját azzal a problémával, hogy tiltakoznak a szomszédjukban működő autójavító telephely ellen.
A bejelentő a környék lakóit is képviselve aggodalmát fejezte ki az alábbiak miatt: a tevékenységgel kapcsolatos zajhatás (levegőkompresszorral működő szerszámok és sarokköszörűk), a műhelybe érkező gépjárművek, a megfelelő mennyiségű parkolóhely hiánya miatt (mivel a saját telkén nincs kialakítva az ügyfelek részére parkolóhely) kapubeállókban és a járdán állva akadályozzák mind a gyalogos, mind a gépjárműforgalmat. A járda és a házak előtti területek a sok parkoló gépkocsi miatt már tönkrementek, az autójavító sokszor hétvégén, illetve késő estig is nyitva tart A lakók nemcsak a zaj és a házak előtti forgalom, de a tevékenység során keletkező fémhulladék feldolgozásának káros hatása miatt is aggódnak. A lakók tiltakozásukat kifejezve aláírásokat gyűjtöttek és kifogással éltek az önkormányzat illetékes osztályán. Tiltakozásuk ellenére azonban a telephelyengedélyt megadták a kérelmezőnek. Ez ellen a lakók fellebezést nyújtottak be, melynek eredményeként több hatóság (Közigazgatási Hivatal, ÁNTSZ, Környezetvédelmi Főfelügyelőség, Rendőrség) közbenjárásával az önkormányzat korlátozta a tevékenységi kört (gépjárműjavítás- és tárolás). A lakók újabb fellebbezése nyomán újabb vizsgálat indult.
Tanácsadó irodánk kérelmet nyújtott be a Közigazgatási Hivatalba az újabb fellebbezés nyomán hozott határozati javaslat ügyében, ez a vizsgálat jelenleg is folyamatban van. Ezenkívül javasoltuk a panaszosnak, hogy a Közigazgatási Hivatal által hozott határozat eredményétől függően vegyék fel a kapcsolatot a helyi Zöld Kommandóval. Az ügy továbbra is tart, jelenleg a Közigazgatási Hivatal vizsgálata van folyamatban az újabb fellebbezés nyomán.
 
További információk az üggyel kapcsolatban:
Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
Cím: 4025 Debrecen, Piac u. 9/b.
Tel.: 52/532-478
Fax: 52/532-479
 
A Zöld Kör a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) tagja. A KÖTHÁLÓ Norvég Civil Társadalmi Alap támogatása révén a Zöld Kör egész éves ingyenes irodai tanácsadását utcai kampánymunka és fejlettebb irodai infrastruktúra is segíti. A civil alap koordinálását az Ökotárs Alapítvány és partnerei kooordinálják.
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.