Kezdőoldal Hírek Friss hírek Láthatatlan csapdák
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Láthatatlan csapdák
2010. január 21. csütörtök, 12:19
Egy természetszerető városlakó az E-misszió Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodáját azzal kereste meg a napokban, hogy a Sóstói-erdő mellett egy üvegfalú buszmegálló mögött hét elpusztult feketerigót talált. Felismerve, hogy az „üvegcsapda” okozza a problémát, kihelyezett egy kisebb madarakat „elriasztó” ragadozó madarat ábrázoló matricát. Köszönettel tartozunk ezúton is a madárbarát betelefonálónak, hogy a tettek mezejére lépett. Az E-misszió Egyesület aznapi helyszínelésén sajnos még több tetemet talált, így újabb matricákat helyezett ki.
Gyakori probléma, hogy madarak nagy üvegfelületnek - pl.: nyílászáróknak, üvegezett verandáknak, buszmegállóknak – repülnek. Így sok esetben megsérülnek, elpusztulnak. Ezt ökológiai csapdának nevezzük.

A madarak nem tudják, hogy mi az üveg. Ha tiszta a felület és átlátnak rajta, akkor azt hiszik, hogy nincs előttük semmilyen akadály, ezért sokszor nagy sebességgel nekiütköznek. Főleg a nagy üvegfalak, homlokzatok jelentenek gondot, de egyes ablakok, téli kertek üvegezése, térelválasztók is tömegesen szedhetik áldozatukat.

Ha olyanok a fényviszonyok, illetve az üveg mögött sötét tárgy, burkolat található, akkor az üvegfelület tükörként működik, a madár a saját hasonmását látja, ezért megpróbálja elzavarni onnan a vélt vetélytársat, hiszen az már az ő területe. Értelmetlen, fárasztó és önveszélyes harcba bonyolódik saját tükörképével.

Amelyik üvegfelületnél rendszeresen előfordul, hogy a madarak nekiütköznek, ott úgynevezett ragadozómadár-sziluettek kiragasztásával megoldhatjuk a problémát. A madarak ösztönösen félnek a rájuk vadászó karvalytól és sólymoktól, ezért nem próbálnak abba az irányba repülni, ahol természetes ellenségeiket látni vélik.

 

Ragadozó madár sziluett

 

Az üvegfelületre ragasztott sziluett becsapja őket. Ha ilyen ábrát minimum A/4-es formátumra kinagyítva, fekete színű öntapadós papírból kivágunk, és az üvegre ragasztunk, megmenthetjük a madarakat. A madarak élete megér ennyit.

A másik esetben, amikor tükörképüket látják, az elkövetkező két-három hétre a sötét háttért kell megszüntetnünk. Ennek érdekében lehet, hogy csak egy függönyt kell arrébb húznunk.

Kérjük, ha hasonló problémával találkozik, jelezze a helyi természetvédő civil szervezetnek, vagy madaraink védelmében – mint a fent említett jó példa is mutatja – tegye meg Ön is ezt az állatbarát gesztust!

Fotók

További információ:
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Környezeti Tanácsadó Iroda
4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a.
Tel.: 42/423-818
www.e-misszio.hu


Ajánlott irodalom és forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Madárbarát kert c. Könyv

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.