Kezdőoldal Hírek Friss hírek Állattartás a szomszédban
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Állattartás a szomszédban
2010. március 02. kedd, 10:32
Tizennégy éves küzdelem és a hatóságokkal folytatott huzavona után fordult miskolci tanácsadó irodánkhoz egy kétségbeesett ügyfél, hogy a szomszédságában tarthatatlan állapotok uralkodnak. Az illegális állattartásos ügy 1996 óta tartó kálváriája következik:
A panaszos még 1996-ban tett bejelentést az illetékes polgármesteri hivatalban, hogy a szomszéd telkén, alig több mint 1200 m2-en 15 növendék szarvasmarha bikát tartanak elképesztő körülmények között. A karámok nincsenek alábetonozva, a szennylé szabadon szivárog a talajba, a trágya halom a telkeket elválasztó kerítéstől 1 m-re található, amit csak évente 2 alkalommal szállítanak el. A telek vízellátása egyébként ásott kútból történik, az állattartás pedig a helyi vízmű határozattal kijelölt védőidomán történik.
Ekkor a hatóság megtiltotta az állattartást a területen, de a tevékenység többszöri felszólítás és bírságolás után sem szűnt meg, végül 3 év után, hathatós intézkedés nélkül elévült az ügy.
Az ügyfél 2000-ben ismételt bejelentést tett illegális, nem megengedhető állattartásról, minek eredményeként az ÁNTSZ, a polgármesteri hivatal, a környezetvédelmi felügyelőség és az Állategészségügyi hatóság közreműködésével helyszíni szemlét tartottak. A változás a 4 évvel korábbi állapotokhoz képest csupán annyi volt, hogy az állatok száma most már 17 db volt. Valamennyi közreműködő hivatal elmarasztaló, a viszonyok megszüntetését tanácsoló észrevételt tett az illetékes jegyző felé, de „források hiányában” ismételten nem történt semmi. Mindeközben 2004-ben megszületett a település rendelete az állattartás helyi szabályozásáról, mely kimondja, hogy 1000 m2 felett maximálisan 4 db nagy állat tartható, szivárgás és csúszásmentes, szilárd padozatú helyen, hézagmentesen zárt trágyagyűjtővel.
És minden kezdődött előröl. Többször kötelezték már az állattulajdonost a helyi rendelet betartására, hiszen a türelmi idő is lejárt, többször bírságolták már, időközben tűzvédelmi hiányosságokat is találtak, de lényegi változás nem történt.
2009-ben kapcsolódott be irodánk az eseményekbe és ugyancsak kérte az eset felülvizsgálatát. Azóta 3 helyszíni szemle hiúsult meg, mivel a tulajdonos a megjelenteket be sem engedte a telkére. A Zöld Kapcsolat Egyesület Jogsegélyszolgálata segítségével folyamatosan nyomon követjük a történéseket és jogi segítséget nyújtva kardoskodunk az állapotok megszüntetéséért.
Lassan itt a tavasz, a trágyadomb ismét bűzölög, a legyek szaporodnak.
Vajon mennyi munkaórába, hány kiló papírba és mennyi levelezgetésbe kerül, hogy végre a helyzet megoldását jelentő radikális intézkedések megszülessenek?
 
A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.
 
Kenéz Mónika
környezeti tanácsadó
Ökológiai Intézet Alapítvány (Miskolc)
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.