Kezdőoldal Hírek Friss hírek Galambok okozta gondok
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Galambok okozta gondok
2010. április 12. hétfő, 14:05

A Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájához márciusban lakossági panasz érkezett a lakótelepeken elszaporodott parlagi galambok miatt. Túlszaporodásuk oka a természetes ellenségek hiánya, az épületek jelentette alkalmas fészkelőhelyek, a madarak etetése és a szerves hulladékkal terhelt környezet. A legnagyobb problémát felhalmozódott ürülékük jelenti, aminek levegőbe kerülő pora belélegezve allergiás reakciókat és többféle betegséget idézhet elő. A megszokás miatt a madarak tartós távoltartásához nem hatékony a ragadozó madár sziluettek kihelyezése.

Nem jelent megoldást az ultrahangos riasztás alkalmazása sem, mivel egyrészt a madarak hozzá vannak szokva a különböző zajokhoz, másrészt zavarhatja a denevéreket és a kutyákat. A madarak tömeges befogása értelmetlen lehetőség, mivel a területhű madarak visszatérnek, kilövésük pedig etikai, állatvédelmi kérdés, ami a lakosságban is nagy ellenkezést vált ki, emellett városi környezetben balesetveszélyt is jelenthet.

 

A probléma kezeléséhez fontos odafigyelni a környezet tisztaságára, a szeméttárolók gondos visszazárására, valamint megoldás lehet a fészkelő- és pihenőhelyet jelentő erkélyek és párkányok lezárása szúnyoghálóval, csibedróttal (ebben az esetben egy kivágott öklömnyi lyukkal biztosítható a télen etetőre járó kisebb madarak bejutása), és megfelelő hosszúságú beülésgátló drót tüskesorok alkalmazása.

A fenti lehetőségekről tájékoztattuk a hozzánk panasszal forduló lakost, emellett megadtuk a Magyar Madártani Egyesület elérhetőségét, ahol megfelelő szakmai segítséget kaphat a probléma megoldásához.

Bővebben a témáról:

http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/problemak-madarakkal/aparlagi-galambok.html

http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/problemak-madarakkal/parlagigalamb-mentesites.html

 

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101Mobil: 30/400-4953
E-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.zoldkor.net

 


© 2022 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.