Kezdőoldal Hírek Friss hírek Berepülő „pilóták”
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Berepülő „pilóták”
2009. április 14. kedd, 14:02

Egy pécsi általános iskola gondnoka hívott fel minket, hogy a kollégiumban rendszeresen problémát okoznak a „bőregerek”, mert a nyitott ablakokon keresztül rendszerint a szobákban landolnak a kis jószágok, ők pedig már unják, hogy folyton ki kell „tessékelni” őket. A kérdésük az volt: mit lehet tenni, hogy megelőzzék a denevérek látogatását.

 

Azt tanácsoltuk nekik, hogy a kollégiumban lakó fiataloknak tartsanak egy gyors tájékoztatót, melyben felhívják a figyelmüket elsősorban arra, hogy a denevér védett állat, és semmiképp ne bántsák őket. Mondják el, hogyan kell bánni az állattal, és semmiképp ne undorral és félelemmel álljanak hozzá a denevérhez. Ha kell, inkább kérjenek segítséget a nevelőtanároktól. A tájékoztatáshoz kitűnő segítséget nyújt a KÖTHÁLÓ 1. számú kiadványa, melyet a www.kothalo.hu –ról letölthetnek.

Sajnos a szúnyogháló felszerelése nem volt lehetséges, mert a nagy ablak forgatva nyitható, a denevérriasztó pedig – már korábban teszteltük – hatástalan. Többet ér a tapsolás, de mivel kollégiumról van szó, nem elvárható, hogy több száz gyerek esténként azzal töltse az idejét, hogy az ablakban ülve denevéreket riogasson, és ugye a denevérnek se hiányzik a stressz. Ezért nem láttunk más lehetőséget, és megadtuk a helyi denevérmentők elérhetőségét, akik kellő szakértelemmel rendelkeznek az ilyen eseteknél, és már korábban pl. a MÁV-os denevérmentésnél is kiválóan megoldották a problémát.

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

Dobrádi Gábor
Pécsi Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Iroda
7621 Pécs, Király u. 21.
Tel/Fax: 72/515-780
irod
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.pzk.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.