Kezdőoldal Hírek Friss hírek Világító csirkecsont
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Világító csirkecsont
2009. február 04. szerda, 14:04

Egy hölgy kereste meg a Pécsi Zöld Kört, hogy az egyik helyi nagy bevásárlóközpontban vásárolt 6 db csirkét, amit otthon feldolgozott, majd a csontokat félretette a család kutyái részére. Döbbenten vette észre, hogy a pincében (sötétben) tárolt csirkecsont valamiféle fényt bocsát ki. Az idős hölgy még életében nem tapasztalt ilyet, pedig maga a ház körül is tart jószágot, csak kivételesen vásárolt „bolti” csirkét. Felmerült benne a kérdés, vajon fogyasztható-e a már lefagyasztott hús. Nem tudta kihez fordulhat.

Első körben mi sem tudtunk mit mondani az ügyfélnek, így azt tanácsoltuk neki, keresse meg a Baranya megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomást, amihez megadtuk az elérhetőségeket. Talán tudnak mondani valamit a jelenségre. Kértük az ügyfelet, hogy amennyiben sikerül valamit intéznie, megtudnia, akkor jelezzen vissza nekünk, amit ő meg is tett. Sajnos semmi jó hírrel nem tudott szolgálni. A Baranya megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás annyit kért, hogy írásban tegyen bejelentést, míg a pécsi ÁNTSZ szívesen kiment volna a bevásárlóközpontba, ott ahol a hölgy vásárolta a húst, de ő ezt nem tartotta fontosnak. Mivel hetek teltek el a vásárlástól, kétséges volt, hogy maradt az áruból és saját elmondása szerint nem az volt a célja, hogy feljelentése az üzletet, hanem az, hogy megtudja fogyasztható-e a hús, amit vásárolt, és a tapasztalatokat eljuttassa különböző fórumokon az emberekhez. Ráadásul a csontokat túlzott aggodalmában elégette.

Közben mi is nyomoztunk és a következőket tudtuk meg:

A nagyüzemekben tenyésztett csirkéket különböző tápszerekkel etetik, hogy húsuk minél hamarabb elérje a kívánt tömeget, az állat mielőbb vágásra alkalmas legyen. Ezzel több probléma is felmerül, de szempontunkból egy a fontos: az állat csontozata az ilyen hirtelen bekövetkező növekedést nem tudja kompenzálni, ezért nyomorék, mozgásképtelen állatokká válnak, még leölésük előtt. Ennek kivédésére csonterősítő adalékot adnak az állatoknak, amely kalciumban és foszforban gazdag. A foszforról tudjuk, hogy sötétben gyenge fényt bocsát ki magából, ha levegővel érintkezik, vagyis elég, ami egy kémiai folyamat. Ez a foszforeszkálás. Egyébként a foszforon kívül sok test képes kémiai változások következtében világítani, pl. a fa, a lomb, különböző húsok(!) is a rothadás bizonyos fokán. Ez az oxigén jelenlététől függ, és fokozódó rothadásnál megszűnik. Valószínűleg ez a két dolog esetünkben összefügg, és ez magyarázza a jelenséget.

A foszfor segít megőrizni a csontok és fogak épségét, valamint minden sejtben megtalálható, hiszen a sejtfalat alkotó foszfolipidek része; szinte minden biokémiai folyamatban szerepe van. Mindennapi táplálkozásunkkal azonban elegendő mennyiséghez jutunk, külön bevitele felesleges, sőt, káros lehet. A foszfor túladagolása veszélyezteti a csontok épségét, súlyosabb esetben veseműködési zavart, hasmenést is okozhat.

Természetesen ez nem zárja ki, hogy más dolog is közrejátszik a jelenségnél, illetve, hogy más káros anyagot is tartalmaz a csirkehús. Ezt azonban csak laboratóriumi vizsgálattal lehetne kideríteni.

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

 

Dobrádi Gábor
Pécsi Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Iroda
7621 Pécs, Király u. 21.
Tel/Fax: 72/515-780
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.pzk.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.