Kezdőoldal Hírek Friss hírek Egy törvény a környezet védelmére és a gazdaság élénkítésére
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Egy törvény a környezet védelmére és a gazdaság élénkítésére
2010. július 07. szerda, 07:30

Próbáljuk oltani a tüzet, csak az a baj, hogy olajjal – hívják fel a figyelmet a természetvédő szervezetek. A klímaváltozás jeleit ma már nap, mint nap tapasztalhatjuk, de nem sokat teszünk okai ellen: tovább dübörög a termelés és a fogyasztás, sokszor fölöslegesen pazaroljuk az energiát és feleslegesen költjük a pénzünket. Ezt a túlfogyasztással és társadalmi igazságtalanságokkal terhelt gazdaságszerkezetet akarja megújítani a Magyar Természetvédők Szövetségének kezdeményezésére elkészült, 525 civilszervezet támogatta klímatörvény-tervezet.

A tervezet szerint a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna. A klímatörvény ugyanis nem fékezné, hanem élénkítené a gazdaságot, új munkahelyeket hozna létre. A törvény nemcsak környezetvédelmi szempontból jelentős: a cél, hogy segítse a magyar gazdaság megújulását, csökkentse az energiafüggőséget, mérsékelje a társadalmi különbségeket, munkahelyeket teremtsen.

A változások elindítására a hazai üvegházgáz-kibocsátást 2020-ig a mai szint negyedével, 2050-ig háromnegyedével kellene csökkenteni, a tudománnyal összhangban. Ennek segítésére nemzeti éghajlatvédelmi alapot kell létrehozni, amely a lakosság, kis-és középvállalkozások, intézmények számára kamatmentesen, teljes egészében visszatérülő kölcsönt nyújt energiatakarékossági és megújuló energiás beruházásokhoz. A tervezet azt is kimondja, hogy Magyarország zöldterülete nem csökkenthető tovább, és pénzt áldozna a diákok és a lakosság éghajlatvédelmi szemléletformálására is – ezeket a nem kis célokat foglalja magában a Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett, egyeztetésre nyitott klímatörvény tervezet.

Magyarország kiszolgáltatott: kőolajból, szénből és földgázból sem önellátó, egyre nagyobb arányban importál, ezért sürgősen lépnie kell, hogy szabaduljon a fosszilis energiafüggés szorításából. A kőolaj árak várható növekedése miatt mindenkinek érdeke, hogy az ország csökkentse a fosszilis energiafelhasználást.

Sokszor azonban éppen azok nem takarékoskodnak, akiknek a leginkább kellene, mert nincs pénzük spórolni. Ahogy régen mondtuk: szegény ember kétszer fizet. Az éghajlatvédelmi kerettörvény olyan támogató rendszereket hoz létre, amelyek a lakosság széles rétegeinek, a legszegényebbeknek is lehetőséget kínálnak a pénz- és energiatakarékos beruházásokhoz.
Nézd meg Te is, hogyan működik!

További info: www.klimatorveny.hu

 


© 2021 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.