Kezdőoldal Hírek Friss hírek Engedély nélküli fakivágás következményei
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Engedély nélküli fakivágás következményei
2010. szeptember 14. kedd, 16:38

Környezeti tanácsadó irodánkat többen keresték az elmúlt napokban, arról érdeklődve, hogy Miskolc bulgárföldi üzletsornál található buszmegálló környékén miért, kik, milyen céllal vágattak ki fákat? Helyszínelésünk során magunk is tapasztaltuk, hogy az Andrássy út mindkét oldalán számos fát és bokrot vágtak ki.

 

Tájékozódásunk eddigi eredményeként megtudtuk, hogy a fakivágások ügyében illetékes Városgazda Kft.-nél nem tudnak az itt folyó munkálatokról.

 

A Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi csoportjának munkatársa azt a tájékoztatást adta számunkra, hogy a Magyar Aszfalt Kft. 2010 augusztusában kérelmet adott be a fák kivágására a területen esedékes útszélesítés miatt. Az elbírálás határideje 2010. szeptember 14, így az engedélyt még nem adták ki, azaz a fakivágás érvényes engedély nélkül történt. Így nem volt és már nem is lesz lehetőségük megvizsgálni, hogy volt-e megmenthető fa közöttük, és a pótlás esetleges elrendelése sem történhetett így meg.

2009 februárjából ugyan származott egy csatolt levél az útszélesítési kérelemhez, melyet a MIK Zrt. igazgatója adott ki, miszerint az út szélesítése miatt a fák kivágásához hozzájárul, és azt elrendeli. Tudomásunk szerint azonban erre semmilyen törvényi jogosultsága nem volt.

Tanácsadó irodánk a jegyzőhöz fordult, kérve az ügy kivizsgálását és tájékoztatást a megtett intézkedésekről (pótlási kötelezettség elrendelése, szabálysértési bírság, stb.).

Hivatalos értesítést még nem kaptunk, de miután az ügyet azonnal nyilvánosságra hoztunk, a megyei lapból máris megtudhattuk, hogy Miskolc jegyzője is hasonlóan látja a helyzetet: a cég nem rendelkezett engedéllyel, így a fák kivágása jogtalan. Arra a kérdésre, hogy az adott ügyben adhatott-e ki bárki más a jegyző nevében jogszerű engedélyt, a tömör válasz: „nem”. A cég által beadott kérelmet pedig tartalmi és formai hibákra hivatkozva, valamint arra tekintettel, hogy még a döntés meghozatala előtt a kivágás megtörtént, az önkormányzat elutasította.

A pótlás elrendelésének előkészületei jelenleg folynak, a helyszíni szemlét követően az önkormányzat el fogja rendelni, hogy milyen minőségű és mennyiségű fa kerüljön az adott a területre. Azt is kivizsgálják, ki volt a jogtalan fakivágás elrendelője, és ennek ismeretében indulhat meg a szabálysértési eljárás, melynek következménye több tízezer forintos büntetés is lehet.

Kenéz Mónika
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
Környezeti Tanácsadó Iroda
3525 Miskolc, Kossuth u. 13.,
Nyitva: H-P, 8.00-12.30 - 13.30-16.00
Tel/fax: 46/505-077,
mobil: 30/417-2456
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.