Kezdőoldal Hírek Friss hírek Hévíz elkerülő út nyomvonalának vizsgálata a növény és állatvilág tükrében
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Hévíz elkerülő út nyomvonalának vizsgálata a növény és állatvilág tükrében
2010. szeptember 30. csütörtök, 04:38

Egy Köthálós bejegyzés alapján (Azonosítója: 155), melyben dr. Tóth Ibolya kért segítséget a Hévíz-Felső/Alsópáhok- elkerülő út negatívumainak megvilágítására és ezeknek tükrében egy esetleges tervmódosításra.

 

A bejelentést követően az egyesület tanácsadója megszerezte az illetékes hatóságtól a tervezett nyomvonal pontos térképmetszetét és utánajárt az engedélyezési eljárások jelenlegi állásának. Mivel a tervezett útszakaszra gyakorlatilag már minden illetékes rábólintott, így annak megváltoztatása szinte lehetetlenné vált.

A nyomvonal valós hatásainak megismeréséhez egy terepbejárást tartottunk botanika, ornitológia, zoológia valamint környezetvédelem tükrében vizsgálva a területet. A kijelölt útszakasz által érintett, a völgyben található lápos élőhelyek jelentős része mára kiszáradt, így azok az értékek, amelyekkel az itt található területek valaha rendelkeztek napjainkra szinte teljesen eltűntek. A kiszáradt részek eredeti növényzete visszaszorult helyébe adventív fajok (aranyvessző) léptek és alkotnak összefüggő állományokat. Az égeresek talaja is hosszú ideje száraz lehet, itt is egyre nagyobb számban jelennek meg a kevésbé értékes, sőt egyes esetekben terhes fás szárúak. (fekete dió, bálványfa, japán keserűfű, gyalogbodza).Sajnálatos módon a területen nem találtunk olyan védett növényfajokat amelyekre támaszkodva meg lehetne kérdőjelezni a nyomvonalat.

A terülten megtalálható madárfajok túlnyomó része természetesen védett így mi is az élőhelyek minél magasabb számú megmaradását támogatjuk. Azonban sajnos nem található olyan madárfaj vagy állatfaj a területen amely kifejezetten ehhez a konkrét élőhelyhez kötődne vagy a terület bolygatását követően mérhető negatív változás lépne fel a faj populációját tekintve. A nádasokban és a puhafa ligeterdőkben található költő énekesmadarak (nádiposzáták, füzikék, rigók) az élőhely megszűnését követően átköltöznek a legközelebbi számukra megfelelő élőhelyre így természetvédelmi jelölőként nem alkalmazhatók. A területen jelentős nagyvadállományból főleg az őz és a vaddisznó képviselteti magát, amely nagy egyedszáma miatt szintén nem jelent védendő értéket.

Összességében sajnos nem találtunk olyan természeti értékeket amelyeket a kijelölt nyomvonal közvetlenül veszélyeztetni, így sajnos nem tudunk semmi érdemi információval szolgálni amellyel megvétózhatná vagy az útvonal módosítását kezdeményezhetné. Véleményünk szerint amennyiben az útszakasz megépülne –ami jelenleg szinte biztosra vehető- a környék természeti adottságait tekintve kevésbé értékes területeket érint. Ha a közelmúltba, csak a megyében megépült útszakaszok legalább ennyire degradált élőhelyeket érintettek volna, kifejezetten örülni tudnánk. Amit sajnos nem mondhatunk el magunkról.

 

Cser Szilárd
Környezeti tanácsadó
Domberdő Természetvédelmi Egyesület
Tel.:92/323-616
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.