Kezdőoldal Hírek Friss hírek Szennyvízelvezetés, de hova?
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Szennyvízelvezetés, de hova?
2010. október 26. kedd, 13:55

Egy baranyai kis település, Csányoszró lakosa azzal a problémával kereste meg a Pécsi Zöld Kör tanácsadó irodáját, hogy a szomszédjában élő család szennyvízelvezetése nem éppen az előírásoknak megfelelően történik. Az ügyfél feltételezése szerint többek között egy régi kútba vezetik a szomszédok a szennyvizüket, de a háztartásban keletkezett víz tényleges útja igazság szerint ismeretlen. Csak annyi bizonyos – amiről a szag és a szomszédos telekről helyenként kanyargó víz is árulkodik -, hogy a szennyvíz valahol a talajba kerül. Az ügyfél pincéjének beomlását is erre, a víztől való bemosódásra vezette vissza, ám a megkeresett önkormányzatnál nem járt sikerrel. Ezt követően kereste meg irodánkat azzal a kérdéssel, mit lehet tenni, és hogyan lehet ennek a talajszennyezésnek véget vetni. Mivel az ügyfél nem rendelkezett megfelelő információval arról, hogy milyen hatóságnak van hatásköre és illetékessége ügyében eljárni, ezért tanácsadónk válaszlevelében tájékoztatta ezekről, valamint az ügyében irányadó jogszabályhelyekről.

A levelében írt probléma egyik lehetséges megoldási módja, hogy az ügyfél a Szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvényben foglaltaknak megfelelően jár el. Ezen törvény értelmében a települési önkormányzat jegyzőjénél tehet feljelentést akár szóban, akár írásban, természet- illetőleg környezetvédelmi szabálysértés tényállása miatt. Az ügyfél szomszédjainak lakóhelyére tekintettel Csányoszró körjegyzőjének van hatásköre és illetékessége. (Egyébként elsőfokú építésügyi hatóságként is a jegyzőnek van hatásköre és a birtokvédelmi ügyekkel is neki kell foglalkoznia.)

Amennyiben a jogsértés súlya meghaladná a szabálysértésekét, úgy az érintett területek szennyvízzel való károsítása akár a Büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 280. §-ában foglalt környezetkárosítás tényállását is megvalósíthatja. Az általános nyomozó hatóság ez esetben a rendőrség.

Mindezen információkról tájékoztattuk ügyfelünket, aki most már saját maga járhat el az ügyben a nevezett hatóságok előtt.

 

Mező Andrea

Pécsi Zöld Kör - Környezeti Tanácsadó Iroda
7621 Pécs, Király u. 21.
Tel/Fax: 72/515-780

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.pzk.hu

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.