Kezdőoldal Hírek Friss hírek Környezetbarát csúszásmentesítés
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Környezetbarát csúszásmentesítés
2010. december 17. péntek, 10:29

2010. decemberben hajdúböszörményi közintézmények azzal a kéréssel fordultak a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájához, hogy ajánljunk számukra környezetbarát anyagot a járdák, utak csúszásmentesítésére. Nekik a következőket tudtuk javasolni.

 

Az elterjedt megoldás, a sózás súlyos károkat okoz mind a természetes, mind az épített környezetben. Árt a ruházatnak, a cipőnek, a növényzetnek, a kutyák talpának és az utaknak egyaránt. A konyhasó a gépkocsik kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidokkal reagálva maró anyagokat alkot, amelyek korrodálják többek között a hidak, felüljárók fémszerkezetét, de magukat a gépkocsikat is. Az ilyen jégtelenítés eredményeként a talajba rejtett közművek is jelentősen károsodnak.

A jég olvasztására, illetve a csúszós közlekedési felületek síkosságmentesítésére a sózás nem kívánt hatásainak elkerülésére környezetkímélő megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és megoldások. A síktalanítás lehetséges környezetbarát módszerei ökológiai sorrendben:

  1. Mechanikus tisztítás
  2. Természetesen lebomló faforgács vagy fahamu
  3. Nádfonat
  4. Sóder
  5. Homok
  6. Gránitkő-zúzalék

Ezeken kívül megoldást jelenthetnek a következő anyagok: acetátok (nátrium, kálium, magnézium) és ezek keveréke, karbamid alapú és kalcium-klorid alapú anyagok, útkáli, Transheat, Urea, vinasz, alkoholok, glikolok. Elterjedésük legnagyobb akadálya, hogy alkalmazásuk költségesebb és a környezetre gyakorolt hatásuk sem minden esetben kedvező.

Bármelyik anyagot alkalmazzuk, törekedni kell a lehető legkevesebb anyag kijuttatására, valamint annak olvadás utáni összetakarítására is. Figyelembe kell venni, hogy a megelőző szórás jóval hatékonyabb megoldást jelent. Gyakran a hó letaposását megelőző lapátolás vagy seprés is elegendő.

 

Bővebb információ a témáról:

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó

Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja

Környezeti Tanácsadó Iroda

4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.

Tel: 52/280-038

Fax: 52/561-101

Mobil: 20/495-2982; 30/400-4953

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 



 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.