Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ne sózzuk a fákat!
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Ne sózzuk a fákat!
2011. február 08. kedd, 16:37

A Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadóit január végén a fákat kevésbé károsító síkosságmentesítő anyagok után érdeklődve kereste meg egy lakos. Azt is szerette volna tudni, hogy vajon Ausztriában milyen szabályok vonatkoznak a síkosságmentesítésre. A kérdésre megküldtük a tél elején a témában írt cikkünket, melyben számos síkosságmentesítő anyag van felsorolva, mely sokkal kevésbé, vagy egyáltalán nem károsítja a növényeket a konyhasóhoz viszonyítva:

http://levego.hu/hirek/2010/12/sohalal

Az olvasztószerek közül az acetátokat ajánlottuk, melyek nem károsítják a növényeket és egyéb jótékony hatásuk is van, a levegő szennyezettségét is csökkentik, erről is született korábban egy cikkünk:

http://www.lelegzet.hu/archivum/2007/04/3457.hpp

Megírtuk, hol találja az interneten a fák védelméről szóló jogszabályt

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800346.KOR

és azt is idéztük, pontosan mely paragrafus szabályozza a síkosságmentesítést

5. § (2) Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Megírtuk, hogy a jogszabály előírásainak megszegése esetén mely jogszabály tartalmazza a szankciókat:

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900218.KOR

A fás szárú növények védelmi szabályainak megsértése

19. § Aki

a) a fás szárú növények védelméről szóló jogszabály hatálya alá tartozó fás szárú növény telepítésére, fenntartására, kezelésére vonatkozó kötelezettséget nem teljesíti, ötvenezer forintig terjedő;

pénzbírsággal sújtható.

Utánajártunk az osztrák helyzetnek is. Sajnos a közutakat Ausztriában is sózzák, évente átlagosan 200.000 tonnát szórnak ki, az autópályákra kétszer annyit, mint a közutakra. A jogszabályok állami szinten nem szabályozzák a kiszórható síkosságmentesítő anyagokat, azonban települési szinten lehetnek előírások. A hazainál sokkal szigorúbb a felelősség kérdése, részletesen szabályozza a síkosság miatt előforduló balesetek elkerülése végett. Az osztrák Környezeti Tanácsadók (Umweltberatung) kiadványa alaposan elemzi ezeket a kérdéseket a síkosságmentesítő anyagok ökológiai hatásaival együtt. A kiadvány német nyelven itt érhető el:

http://images.umweltberatung.at/htm/merkblatt-eisundschnee1207-wasser.pdf

 

Lenkei Péter,
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.