Kezdőoldal Hírek Friss hírek Megszorító intézkedések áldozata a környezeti tanácsadás
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Megszorító intézkedések áldozata a környezeti tanácsadás
2011. december 20. kedd, 08:22

Hol kaphatok földlabdás fenyőfát? Milyen fajtát válasszak?

Hogyan kell komposztálni? Kihez fordulhatunk, ha elviselhetetlen a közút zaja?

Egyszerűbb és bonyolultabb kérdésekre a legtöbbször azonnal és ingyenesen kaphatott ez idáig választ, aki ismerte és használta a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának szolgáltatásait. Évente csaknem 50 ezren közvetlenül, de a kiadványok, kampánynapok, előadások és a média megjelenések révén több százezren közvetve juthattak információhoz a csaknem minden megyében működő irodáknak köszönhetően. Elérhetők voltak személyesen, telefonon, interneten is, lehetővé tették, hogy bárki kiszámolhassa ökológiai lábnyomát, vagy akár jogi segítséget is nyújtottak, ha az indokolt volt.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezetei már 2010-ben is erejükön felül működtették a környezeti tanácsadó nonprofit szolgáltatást. 2011-ben azonban a drasztikus kormányzati megszorító intézkedések válsághelyzetet teremtettek. Alig 5 irodának van forrása a környezeti tanácsadói munka ellátásához, a többiek más programok terhére, vagy önkéntesek beosztásával tudnak dolgozni. A fluktuáció nőtt, a tapasztaltabb tanácsadók családjuk eltartása érdekében kénytelenek megélhetést biztosító állást keresni. Négy pályakezdő kapcsolódott be a munkába, amely nem ideális egy olyan területen, ahol a szakvégzettség mellett a munkatapasztalat és a kommunikációs készség egyaránt alapvető feltétel.

Pedig a hálózat saját működési színvonalának biztosítására minőségfejlesztési rendszert üzemeltet, mely egyedülálló a civil szervezetek körében. Számos hazai, nemzetközi partnerrel működik együtt – például az Autisták Országos Szövetségével, a Majorhálóval, a nonprofit információs hálózatok Infókoalíciójával, s emellett a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatalának szakmai partnere. 17 európai partnerrel működik együtt a Solar Days három éves kampány megvalósulása érdekében, s a Kárpát-medencei környezeti tanácsadás kiterjesztése érdekében a SOSNA Ökológiai Központot (Szlovákia), valamint a Zöld Székelyföld Egyesületet (Románia) is tagjai között tudja.

Míg 2009-2010-ben 500 ezer emberen segített a szervezet, a működési feltételek romlása, a kommunikációra fordítható összegek eltörpülése miatt ez huszadára esett vissza. Nem a környezeti problémák száma csökkent, hanem egyre kevesebb környezeti probléma megoldására jutott forrás. A megkeresések 90%-a információkérés, 3 százaléka eljárási ügy, tucatnyi bírósági jellegű, de ebbe a szakaszba manapság kevés környezeti ügy jut el, ugyanis költségeit sem a szervezetek, sem az állampolgárok nem tudják fedezni. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszabb távon a létrejött környezeti károktól való mentesítés mindig magasabb költséget jelent a társadalomnak, mint a kár időben való elhárítása, vagy éppen a megelőzése.

A 2012-re tervezett, civil szektorra jutó állami források az elmúlt években megszokottnak csak a töredékét teszik ki, miközben a költségvetésben e soron esetlegesen megtakarított összeg sokszorosát veszítheti a nemzetgazdaság, például azzal is, ha megszűnik a lakosság környezeti tájékoztatása, tudatosabb, takarékosabb életmódra nevelése és jogi képviselete. A fenyegető környezeti válságban egyre nagyobb igény mutatkozik a lakosság részéről a takarékosabb, környezettudatosabb, olcsóbb életmódra. Ám az egyetlen környezeti tanácsadással foglalkozó, országosan és magas színvonalon működő hálózat finanszírozására nem jut pénz, hogy ebben továbbra is támaszuk legyen, méghozzá ingyenesen elérhető módon.

A rohamosan csökkenő pénzügyi források és a gazdasági helyzetből fakadó nehézségek együttesen súlyosan veszélyeztetik Magyarország egyetlen lakossági környezeti tanácsadó hálózatának működését. Az elmúlt 14 évben pályázatok révén 185 millió forintot fordított a Kötháló a tanácsadás minőségének fejlesztésére, mely most egy csapásra elvész. Ennek pótlása a későbbiekben csak ennek az összegnek a sokszorosáért lesz lehetséges. Kérjük a lakosság megértését, ha irodáink tevékenységének szüneteltetése, vagy felfüggesztése miatt a következő időszakban a megszokott szolgáltatások igénybevételére csal korlátozott módon kerülhet sor.

 

Háttér:

http://levego.hu/tanacsado_iroda
http://jno.hu/hu/?&menu=aktualis&doc=af-jno-696-2011

http://javorbenedek.blog.hu/2011/06/20/megmenekul_e_a_kornyezeti_tanacsado_irodak_halozata

 

További információ:

F. Nagy Zsuzsanna, elnök

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata

Tel: 70/600-2852

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.kothalo.hu

 

 


© 2022 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.