Kezdőoldal Hírek Friss hírek Erős zöld ombudsmant!
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Erős zöld ombudsmant!
2012. január 09. hétfő, 09:34

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, Fülöp Sándor zöld ombudsman tizennégy közvetlen munkatársának mondott fel január másodikán. A magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaknak – köztük az ország egyik legjobb környezetvédelmi szakjogászának – az elbocsátása, a környezetvédelmi ügyek szervezeti hátterének felszámolása súlyos csapás a környezetvédelemre, az emberek biztonságára.

Az intézkedés ellentmond az Alaptörvénynek, amely szerint Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez. Ez a jogot ugyanis csak erős és hatékony intézményrendszerrel lehet biztosítani. Különösen veszélyes ez az intézkedés most, amikor a környezetvédelemért felelős hatóságok, ellenőrző szervek létszámát, költségvetését jelentősen csökkentették, továbbá a környezetvédő civil szervezetek (és ezen belül különösen a környezeti tanácsadó irodák) támogatása a korábbinak már csak a töredéke. A környezetvédelmi intézményrendszer legyengítése kiszámíthatatlanabbá teszi a vállalkozások működését is, tág teret nyitva a jogsértéseknek, a tisztességtelen üzleti magatartásnak, és növeli a korrupciós jelenségek előfordulását.

Az Országgyűlés 2007-ben teljes parlamenti konszenzus alapján hozta létre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának független parlamenti intézményét. Az intézmény kivívta a környezetvédelmi szakma, a hazai közvélemény, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az ENSZ elismerését is. A mostani intézkedés így tovább rontja Magyarország nemzetközi megítélését.

A jogállami normákkal ellentétes és mélységesen erkölcstelen a zöld ombudsman munkatársai elbocsátásának módja is. Az évekig kiváló munkát végző szakembereknek az alapvető jogok biztosa érdemi indoklás nélkül, reggel 9 órakor egy e-mailben mondott fel, utasítva az érintetteket, hogy délután 4 óráig véglegesen hagyják el az irodát. Mindez rendkívüli mértékben rombolja az ombudsmani intézmény hitelességét, hiszen nehezen bízhat bárki is abban, hogy az ő ügyét hatékonyan fogja képviselni egy olyan személy, aki ennyire semmibe veszi saját, kiemelkedően teljesítő munkatársait.

A Greenpeace Magyarország, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége sürgeti az intézkedés mielőbbi visszavonását.

További információ:

Dóra Szilvia
Kommunikációs vezető

Magyar Természetvédők Szövetsége
Friends of the Earth Hungary
H-1091 Budapest, Üllői út 91/b
Tel: +36-1-216-7297, +36-20-9-454-808
Fax: +36-1-216-7295
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Skype: mtvsz_doraszilvia
Web: http://www.mtvsz.hu
http://www.facebook.com/mtvsz

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.