Kezdőoldal Hírek Friss hírek "Közelebb hozzuk a napot"
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

"Közelebb hozzuk a napot"
2012. május 04. péntek, 04:20

Napos Napok kampány Magyarországon – 2012. május 5-12.


A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partnere a májusban zajló Európai Solar Days nemzetközi kampánynak (www.solardays.eu). Május 5 és 12 között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban. Célunk, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.

Miért fontos felhívni a figyelmet a napenergiára? Mert ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett: mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrás. Még sok millió évig rendelkezésre fog állni. Kíméli a nyersanyagkészletet, kedvezően hat a helyi gazdaságra. Nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat, átalakítási, felhasználási költségei minimálisak.

Közelebb hozzuk a Napot”

A kampány nem szab kereteket: bármilyen rendezvény, esemény megszervezésre sor kerülhet, amely megfelel a kampány célkitűzésének. Világos ugyanis, hogy a napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára. Éppen ezért elsősorban ismereteket nyújtó szemléletformáló programok alkotják a gerincét a kampánynak, mely révén az átlagemberekhez közelebb „hozzák a Napot” azaz napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, légkollektorok révén. S, ha választani lehet, vajon a sík, a vákuumcsöves, vagy a tartály kollektor a megfelelő?

Azonban a környezeti tanácsadók buzdítására technológiák, pályázati lehetőségek mellett a háztartásban már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközök, játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is lesz példa, legalábbis ez derül ki a www.naposnapok.hu honlap rendezvényregisztrációjából:

A Nap melege címmel a Szarvasi Alternatív Bt. bemutató termében nyílt napon várja az érdeklődőket az Ökológiai Intézet Alapítvány pedig kreatív tanári napon segíti a kampányhoz csatlakozókat. Az Életfa Környezetvédő Szövetség Eger belvárosában Napos Napok Kampánystandot állít fel, a Miskolc Város Napján a Zöld Kapcsolat Egyesület települ ki a napenergia felhasználást szorgalmazó programokkal.

Kazincbarcikán az Ökológiai Intézet jelenik meg előadással és utcai bemutatóval a TESZ Egyesület meghívására a Színe-Java vásárban, míg a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület Napenergia hasznosítás a háztartásban címmel Veszprémben ad tanácsokat. Szegeden a Rókus II. sz. Általános Iskola családi napja, valamint a TMKIT Vörösmarty Mihály Tagintézmény Madarak és Fák Napja keretében tartanak előadásokat. Miskolcon az Öko-pack Nonprofit Kft. Tükörben a világ kiállítás, melynek utolsó napja bővül ki a Napos Napok kampánnyal. Telkibányán a Szepsi Csombor Márton Tagiskola és az Aranygombos Telkibányáért közhasznú Egyesület szervez előadást, bemutatót az ősszel átadott Öko-demo központban. Békés városában rajz kiállítás, fény-árnyék játék, mese- és versmondó óvodások köszöntik a Napot, a gellénházi IRTEKIS Kft. a napenergia hasznosításáról tart bemutatót. Nyíregyházán a PCAS Állatok fesztiválján az E-misszió Egyesület, aRENEXPO Central Europe kiállításon a Reeco Hungary Kft. pedig Budapesten népszerűsíti a napenergia felhasználást.

Népszerűsítsük együtt a napenergia előnyeit!

Amennyiben szeretnék mások is népszerűsíteni a napenergiát, csatlakozhat hozzánk és a Napos Napok kampánysorozatunkhoz, amely 2012. május 5-12 között kerül megrendezésre. A Nincs más dolga, mint megtervezni és megszervezni a kívánt eseményt és regisztrálni honlapunkon: www.naposnapok.hu

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata többféle módon is támogatja a helyi eseményeket. A szervezőknek idén is a rendezvény logójával ellátott kampányeszközöket biztosítunk (plakátok, leporellók, pólók, lufik, vászonszatyrok).

A kampánnyal kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel keresse koordinátorunkat: Darvas Katalin, 06 20 433-1697,  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. www.naposnapok.hu

 

Budapest, 2012. május 3.

 

 

F. Nagy Zsuzsanna
KÖTHÁLÓ elnök
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
46/382-095, 70/600-2852
www.kothalo.hu

 


© 2022 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.