Kezdőoldal Hírek Friss hírek Lezárult a Zöld Kör „Válogatós vagyok!” vetélkedője
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Lezárult a Zöld Kör „Válogatós vagyok!” vetélkedője
2015. július 07. kedd, 09:27

Hajdúvid község művelődési háza adott otthont június 10-én délután annak a versenynek, ahol az ez év tavaszán a Zöld Kör a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által az Észak - Hajdúság tucatnál több településén meghirdetett hulladékgazdálkodási versenyének legjobbjai mérhették össze tudásukat.

A „Válogatós vagyok!” címre keresztelt több fordulós, több korosztályban meghirdetett tudáspróba térségi döntőjébe minden településről a májusban lezajlott települési döntők legjobb csapatai kaptak meghívást.

A vetélkedővel a kezdeményezők célja játékos formában népszerűsíteni a megelőzésen, az újrahasználaton és újrahasznosításon alapuló hulladékgazdálkodást a fiatalok körében. Külön hangsúlyt fektetve a tavaly útjára indított házhoz menő szelektív gyűjtéshez kapcsolódó fenntartható viselkedésminták kialakításának elősegítésére. A keletkező hulladékok minimalizálásában fontos a lakosság környezettudatos attitűdjeinek magas foka, amelynek elérésében a gyermekek különös jelentőséggel bírnak.

A vidi döntő alkalmával a 3-4 fős diákcsapatok három állomás érintésével gyűjthettek pontokat, amelynek első állomása az ökológiai lábnyomszámítás kapcsán tartalmazott feladatot, majd ezt a ’Szelektivity’ hulladékos játékból kiragadott néhány találós kérdés követte. Az utolsó állomás – ahová midibusszal látogattak el a csoportok – a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási közszolgáltató cég közeli hulladékkezelő telepén volt, ahol egy gyors teleplátogatást követően telepvezető számolgatást is igénylő kérdéseire kellett válaszolniuk a diákoknak. Természetesen itt nem a depóniára kerülő vegyes szeméthez kötődő kérdések, hanem a válogató csarnokban hegyekben álló újrahasznosítható hulladékféleségekről, mint másodnyersanyagokkal kapcsolatban hangoztak el a kérdések. Azoknak a résztvevőknek, akik éppen nem fértek hozzá egyik állomáshoz sem a szervezők bemutató madárgyűrűzést tartottak, illetve megtekinthették az Ökopack cég Hulladékból termék kiállítását a kultúrház nagytermében, illetve parkjában.

A döntő utolsó mozzanataként Oláh Eszter, a Zöld Kör környezeti nevelője a zsűri elnökeként ismertette a „kukatorna” eredményeit. Itt nagy meglepetésre mindkét felsős korosztályban az újszentmargitai Hunyadi János Általános Iskola növendékei lettek a legjobbak, igaz a 7-8. osztályos korosztályban megosztva az I. helyet a hajdúnánási Zöld Manók csapattal.

A dobogós csapatok tagjai a következő hetekben különböző kiscsoportos ökotúrákon vehetnek részt. Valamint a kezdeményezést támogató cég vezetőinek – Kathy Zsigmond Will Csaba ügyvezetők – felajánlásából minden döntős csapattag és felkészítő nevelő egy egynapos kiránduláson vehet részt, amelynek során a poroszlói Ökocentrumot látogathatják meg a környezetvédelem ügye iránt elkötelezett diákok és tanárok.

 

Bővebben: http://www.zoldkor.net/site/hirek/35-hirek-aktualitasok/905-lezarult-a-valogatos-vagyok-hulladekgazdalkodasi-vetelkedo.html

 


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.