Kezdőoldal Hírek Friss hírek Környezeti tanácsadással a hulladékok csökkentéséért
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Környezeti tanácsadással a hulladékok csökkentéséért
2015. november 24. kedd, 06:35

Kereken hatvan akciót szervez november 21-és 29 között a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata az Európai Hulladékcsökkentési Héten. Tavaly 150 akcióötletet valósítottak meg önkéntesek Magyarországon az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) koordinálásával. Idén több mint kétszer ennyi, összesen 373 hulladékcsökkentő, szemléletformáló akció valósulhat meg a kampány keretében 2015. november 21-29. között, melyből 60 alkalmat a KÖTHÁLÓ szervez. A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás, minél több önkéntes bevonásával.

Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadók számos formában igyekeznek megismertetni Miskolcon, Győrben, Szegeden, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Hajdúböszörményben, Iszkaszentyörgyön, Somoskőújfalun, Pápateszéren, Tényőn, Fonyódon és öt Balaton menti településen. Hasznos ajándékokkal ösztönözni is fogják valamennyi helyszínen a hétféle akciókhoz csatlakozókat.

Az ételhulladék csökkentése érdekében, például „Hozz egy dobozzal” – szól a tanácsadók meghívása. Hiszen a vasárnap esti lelkiismeret furdalás helyett, a hétvégi menüből megmaradt, jó állapotú, de a családban már megunt finomságokat be is dobozolhatjuk és másnap barátainkat bevonva jót falatozhatunk egymás főztjéből. A ki nem dobott ételhulladék mennyisége alapján megtudjuk, hogy pazarlás helyett mennyi ételmaradék kidobását előztük meg.

A tanácsadók segítenek megtalálni a háztartásban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentési módjait is, ha rendezvényeik büféit látogatjuk a héten. Megismerhetjük, hogy milyen egy igazi, „Nulla csomagolás” büfé. A „vízbárba” egy palackba el is hozható az otthoni csapvíz, ugyanis vízteszterrel összehasonlítható, hogy valóban megalapozott-e, hogy a saját csapvíz helyett a hatalmas szemetet okozó PET csomagolású vizet választjuk nap, mint nap. Az egyszer használatos hulladékok (pl. ásványvizek, gyümölcslevek, zöldségek, gyümölcsök csomagolása esetében), keletkezését megelőzhetjük, ha megfelelő odafigyeléssel vásárolunk.

Ha tele van a hócipője a postaládába dobott, nem kívánt reklámanyagokkal, keresse fel feltétlenül ezen a héten az említett tanácsadó irodákat, ahol „Nem kérek szórólapot!” matricát vehetnek át a címzés nélküli hirdetések ellen. Ezzel az egyszerű kis címkével jelentősen csökkenthetjük a papírhulladék mennyiségét. A csatlakozók regisztrálják azt is, hogy milyen mennyiségű papír hulladéktól kíméltük meg magunkat és környezetünket.

A környezeti tanácsadók segítenek azt is megismertetni, mikre cserélhető le a háztartásban fellelhető mérgező anyagok, tisztítószerek. Csatlakozni lehet a házi készítésű környezet- és emberkímélő tisztítószereket gyakorlatban is ismertető műhelymunkákhoz (pl. mosószóda, gesztenye, eset, hamulúg…). Jelentős azon mérgező anyagok mennyisége, amelyeket nem használunk fel a jövőben, ha az alternatív szereket választjuk. Egyes helyeken, még ablakokat is megpucolnak az önkéntesek, csak hogy alátámasszák igazukat…

Nem gondolunk rá, de az újra használattal, javítással és csere-berével is megelőzhető a túlzott fogyasztás és tudatos vásárlókká válhatunk. A meghirdetett börzékre csere akciókra elhozhatók az otthon feleslegessé vált kacatok (bizsuk, ruha kiegészítők, játékok, váza, stb.), amelyeket el tudják cserélni valamilyen, hasznos dologra, vagy éppen tudnak belőlük készíteni meglepetés holmikat. Számításba veszik az elcserélt, hogy mennyi tárgy az, mely börzénknek köszönhetően nem a szemetesben végezte, mert meghosszabbítottuk életútjukat.

Társasházaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák, pedig ennek mennyisége 30%-a hulladékainknak. Az ország több pontján a szokásostól nagyobb méretű komposztáló ládákat állítanak fel az aktivisták a helyi lakókkal, illetve népszerűsítő előadást tartanak a komposztálásról. Kiszámolják azt is, hogy egy hét alatt, vajon mekkora azon szerves anyagok mennyisége, amelyek az Európai Hulladékcsökkentési Hét során komposztálásra és nem a vegyes hulladékot tartalmazó kukába kerültek.

Komoly fejtörést okoz a helyes szelektálás is, hiszen rendkívül sokféle hulladék keletkezik háztartásainkban. A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, elterjesztése érdekében a tanácsadók segítik és végig követik egyes családok/közösségek tagjainak heti hulladékválogatási szokását. A hét végén pedig megvizsgálják a helyesen gyűjtött hulladékok mennyiségét, megbecsülik, hogy ezen a héten mennyivel kevesebb hulladék került a vegyes hulladékgyűjtő edényekbe, s onnan a szemétlerakókra.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezetei által hatvan helyszínen megvalósuló eseményekről itt tájékozódhat részletesebben.

További információk: 06-70/600-2852, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. www.kothalo.hu, https://www.facebook.com/zoldhaztartas, www.hulladekcsokkentesihet.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.