Kezdőoldal Hírek Friss hírek Öt akció a hulladékcsökkentésért - Miskolcon
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Öt akció a hulladékcsökkentésért - Miskolcon
2016. november 16. szerda, 05:35

Miskolcon öt akciót is szervez november 19-és 29 között az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából az Ökológiai Intézet Alapítvány. A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás, minél több érdeklődő bevonásával. Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadókkal számos formában igyekszünk megismertetni. Hasznos ajándékokkal ösztönözni is fogjuk az alábbi akciókhoz csatlakozókat:

 

Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel!
2016. november 21. (hétfő) 17.00-19.00
Környezeti tanácsadónk segít megismerni, mikre cserélhető le a háztartásban fellelhető mérgező anyagok, tisztítószerek. Megbecsüljük azon mérgező anyagok mennyiségét, amelyeket nem használunk fel a jövőben, ha az alternatív szereket választjuk. Még az is lehet, hogy Öko Kuckónk ablakát is megpucoljuk közösen, csak hogy alátámasszuk igazunkat…
Helyszín: Ökológiai Intézet Alapítvány, 3525 Miskolc, Kossuth utca 13. Öko Kuckó
Osztható facebook esemény: https://www.facebook.com/events/646054662240572/

A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!
1. 2016. november 19. (szombat) 14.00, Avasi Arborétum (lombosfa gyűjtemény főbejárata!), Komposztkert (Perczel Mór utca)
Osztható facebook esemény: https://www.facebook.com/events/338939016468677/
2. 2016. november 24. (csütörtök) 13.00, Miskolci Egyetem E/7 kollégium
Osztható facebook esemény: https://www.facebook.com/events/815496058553386/
Nagyobb közösségek gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. Olyan műhelymunkákat szervezünk, ahol a szokásostól nagyobb méretű komposztáló ládát és lakásban is használható vermi komposztálót állítunk fel és/vagy indítunk be, azaz a megfelelő módon belehalmozzuk a felesleges szerves anyagainkat. A komposztkertben 10 féle házi, közösségi komposztáló, de még komposzt alomszék is megtekinthető. Kiszámoljuk, hogy egy hét alatt, vajon mekkora azon szerves anyagok mennyisége, amelyek az Európai Hulladékcsökkentési Hét során komposztálásra és nem a vegyes hulladékot a tartalmazó kukába kerülnek. 
Javasolt öltözet: laza, több rétegű, terepi ruházat, kesztyű, vízálló cipő

Zöld háztartás: vízfogyasztási –szeméttermelési- dilemmák
Időpont: 2016.november 23. (szerda) 17.00
Alapvető élelmiszerünk a víz. Sokan azt tartják biztonságosnak, ha kizárólag palackos vizet vásárolnak, ám ezzel hatalmas mennyiségű szemetet termelnek. A hulladékcsökkentés érdekében szeretnénk meggyőzni minél több érdeklődőt, hogy jogosak-e az aggodalmaik: hétfői rendezvényünkre saját háztartásuk, kútjuk vízmintájával (2 dl) várjuk a résztvevőket. Víz-teszterekkel közösen összehasonlítjuk, hogy valóban megalapozott-e, hogy a saját csapvíz helyett a hatalmas szemetet okozó PET csomagolású vizet választják nap, mint nap. Alkalmi „vízbárunkban” megsaccoljuk, hogy mekkora lehet az egyszer használatos hulladékok mennyisége háztartásunkban (pl. ásványvizek, gyümölcslevek, zöldségek, gyümölcsök csomagolása esetében), melyek keletkezését, ha megfelelő odafigyeléssel vásárolunk, akkor a jövőben meg is előzhetjük. 
Ezen túlmenően Öko Kuckónkban kipróbálható néhány víztisztítási eljárás is, például ozmózisos, kancsós víztisztítók. A résztvevők hulladékcsökkentésre ösztönző ajándékokat is kapnak.
Tegyünk együtt a kevesebb csomagolási hulladékért! 
Helyszín: Ökológiai Intézet Alapítvány: 3525 Miskolc, Kossuth utca 13. Öko Kuckó
Osztható facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1354160737930230/

Szelektáljunk ökosan!
Időpont: 2016. november 25. 10.00
Komoly fejtörést okoz a helyes szelektálás, hiszen rendkívül sokféle hulladék keletkezik háztartásainkban. A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, elterjesztése érdekében segítjük és végig követjük egy család tagjainak heti hulladékválogatási szokását. Megvizsgáljuk a helyesen, szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét, megbecsüljük, hogy így mennyivel kevesebb hulladék került a vegyes hulladékgyűjtő edényekbe, s onnan a szemétlerakókra. A kísérletre vállalkozó család jelentkezést várjuk!
Osztható facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1800309220251966/

Valamennyi résztvevő számára az akcióhoz kötődő, hasznos ajándékokat adunk át: ételtároló doboz, kulacs, vászonszatyor, fa toll, környezetbarát tisztítószerek, stb.

A rendezvény ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt KIZÁRÓLAG előzetes bejelentkezés (név, elérhetőségek megadásával) látogatható: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 505-768.
Támogató: Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság

Háttér: Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tavaly 476 akcióötletet valósítottak meg önkéntesek Magyarországon. Idén ettől is több hulladékcsökkentő, szemléletformáló akció valósulhat meg a kampány keretében 2016. november 19-29. között.  
További információk: www.ecolinst.huwww.kothalo.huwww.hulladekcsokkentesihet.hu,
https://www.facebook.com/zoldhaztartas/?fref=ts, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 06-70/600-2852
https://www.facebook.com/szelektivinfo/?fref=ts

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.