Kezdőoldal Hírek Friss hírek Egy gólyafészek kálváriája
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Egy gólyafészek kálváriája
2008. április 17. csütörtök, 12:00

A visszatér gólyák iránti aggodalmával fordult március 28-án kalocsai irodánkhoz egy öregcserti lakos. Településükön az utóbbi években már csak egy gólyapár fészkelt, melynek szabályosan elhelyezett fészektartón volt az otthona a bejelent szomszédjának háza eltt.



A háztulajdonos kérésére mivel zavarta a gólyákkal járó piszok áthelyezték a fészket februárban, még a gólyák visszaérkezése eltt. Hogy senkit ne zavarjon a gólya, jó messzire, kb. 1500m-re a régi fészektl a falu szélére költöztették. A madarak ezzel mit sem tördve a megszokott villanyoszlopra, most már a pucér vezetékekre kezdték el újra építeni a fészket. Az estet jelent úr nagyon aggódott a gólyapár és a leend utódok épsége miatt, ezért kérte segítségünket.
Felvettük a kapcsolatot a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársával, az Áramszolgáltatóval és a község polgármesterével is. Bár a KNP munkatársa rizikósnak tartotta a beavatkozást így a párzási-fészkelési idszakban, a közös döntés eredményeként újabb fészektartó elhelyezése mellett döntöttek a szomszédos villanyoszlopra, bejelentnk háza elé, aki kifejezetten kérte, hogy nála lehessen a gólyacsalád. Az idén készített fészket is áthelyezték új helyére, miközben a falu lakosai és a gólyák is aggodalommal figyelték az eseményt. Az eset jól végzdött, a madarak elfogadták új helyüket, és néhány óra kéményen ácsorgás után el is kezdték rendezgetni. Reméljük ismét több fióka repül majd ki fészkükbl.

Még üresen az új fészek

Szalatnayné Székely Katalin
Környezeti tanácsadó
S.O.S. Innovációs Információs Egyesület, Kalocsa
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.