Kezdőoldal Leonardo program Leonardo program rövid bemutatása
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Leonardo program rövid bemutatása
A projekt célja magas minőségi szabványok kidolgozása az európai környezeti tanácsadás szakmai képzése számára. A környezeti tanácsadó szervezetek és a környezeti tanácsadók általában magánszemélyeknek, háztartásoknak, fogyasztóknak, vállalkozásoknak, valamint helyi és regionális önkormányzatoknak, továbbá országos kormányzati szerveknek és az ismereteket továbbadóknak (tanárok, újságírók stb.) adnak tanácsot arról, hogy hogyan teljesítsék a fenntartható fejlődési célokat. A környezeti tanácsadók közvetítők a lakosság, vállalatok, hatóságok, tudósok és politikusok között. Egy további munkaterület kísérleti projektek és a megszerzett tapasztalaton alapuló, a megoldást célzó javaslatok kidolgozása. A környezeti tanácsadók szakterülete, hogy a környezetvédelem előtérbe helyezésén fáradozzanak a közéletben, nem csak szakmai tudásukkal, hanem azáltal is, hogy elősegítik az érintettek és az állampolgárok részvételi elvű hozzáállását, hogy inkább önkéntes megállapodások szülessenek az állandó viszályok helyett. A projekt vezérfonala a következő kérdés: Milyen szakértelemre, ismeretekre van szüksége egy környezeti tanácsadónak, hogy átadhassa tudását a célcsoportoknak, az ismereteket továbbadóknak, a polgároknak?

A projekten belül számos lépést tervezünk:

  1. Az aktuális környezeti tanácsadási helyzet elemzésének és az igényfelmérésnek a lefolytatása a résztvevő országokban különféle ismérvek szerint (a környezeti tanácsadók szakmai profilja, az alkalmazottak előképzettsége, a környezeti tanácsadás felépítése, a munkaerőpiaci igények, a szakmai képzés szerkezete, a környezeti tanácsadás szerepe országonként, esélyegyenlőségi vonatkozások, stratégiák stb.
  2. Minőségi szabványok kidolgozása az európai környezeti tanácsadás szakmai képzése számára az esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés lehetőségeinek és elveinek megfelelően. A minőségi szabványok alapjául a résztvevő országok szükségletei fognak szolgálni. A minőségi szabványok mérföldkövet jelentenek abban a folyamatban, hogy megvalósítsuk a környezeti tanácsadás szakmai profiljának elfogadását és kialakítását
  3. A minőségi szabványok alapján egy bizonyos számú képzési egységet (például tanfolyam, távoktatási egységek) fejlesztünk ki. Az egységekhez angol nyelvű képzési anyagok kapcsolódnak, közülük néhány pedig a résztvevő országok nyelvén is hozzáférhető lesz. A szakmai képzési egységeknek – összhangban a nagyszámú európai partnerrel – európai háttere és európai célja van. A következő egységeket tervezzük:
    • A távoktatási egységek tartalmazzák az úgynevezett „alapismereteket”, mint például az általános környezetismeret, környezetjog stb. A távoktatási egységeket lefordítjuk a résztvevő országok nyelveire.
    • Az oktatók szakmai képzési tanfolyama a társadalmi és kommunikációs szakértelem, valamint a módszerek ismeretének elsajátításából áll.
  4. Próbaszakasz és a képzési egységek értékelése: a távoktatási egységeket a résztvevő szervezetekben fogjuk kipróbálni. A projekt által lefedett országok mintegy 20 környezeti tanácsadója fog részt venni a képzésen, melynek munkanyelve az angol lesz. A tanfolyam körülbelül 10 napos közös tanulást igényel. Sikeres részvétel esetén a tanfolyam diákjai bizonyítványt kapnak.
  5. A lobbizás a szakmai képzés minőségi szabványaiért európai és országos szinten folyik majd. A szakmai képzés minőségi szabványainak érvénybe léptetése a résztvevő országok szintjén történik.
A környezetvédő és oktatási szervezetek, valamint egyetemek és képzési intézetek közötti több országot és ágazatot felölelő partnerség erősíti a tapasztalatok cseréjének nemzetközi jellegét. Az ismeretek környezetre, mint fő témára irányuló fejlesztése az új technológiák (távoktatási egységek) használatával lesz ötvözve.

Az EU tagállamai és a csatlakozó országok közötti partnerség garantálja a tapasztalatok és ismeretek átadását, s ezáltal a projekt támogatja a csatlakozó országok belépését az Európai Unióba.

 


© 2023 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.