Kezdőoldal Hírek Friss hírek Szennyezésben élen a BÉM
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Szennyezésben élen a BÉM
2009. február 26. csütörtök, 09:55

Magyarország legszennyezõbb ipari üzeme a Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladék Hasznosító Mû Zrt. (BÉM) sajókeresztúri üzeme, legalábbis a lakossági panaszok alapján. A Levegõ Munkacsoporthoz nem fordultak még egy cég szennyezése miatt annyian, mint a BÉM esetén. A vállalat megkeresésünkre máig nem válaszolt.

A Levegõ Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához folyamatosan érkeznek a Budapesttõl 200 kilométerre lévõ cég szennyezését nehezményezõ panaszok. A legújabb levél (mellékelve) a januári szmogriadóval is kapcsolatba hozza a cég szennyezését, valószínûleg nem alaptalanul.

A vállalat elsõsorban érc zsugorítványokat gyárt kohászati hulladék felhasználásával, ezen kívül fémhulladék kohósításával is foglalkoznak. Már a korábbi, Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelõség által kiadott környezetvédelmi engedélyük is rendkívül furcsa volt, hiszen nem az idõegység (például egy 1 óra) alatt kibocsátott légszennyezõ anyag mennyiségét korlátozták, hanem a kéményen kijövõ koncentrációt. Ezt persze könnyû betartani, mindössze nagy teljesítményû ventillátorok kérdése, melyekkel hatalmas légáramot produkálnak, felhígítják a szennyezõanyagokat. Így korlátlan mennyiségû szennyezést ereszthetnek a levegõbe, mindössze hígítani szükséges, de azt nagyon.

A cég a környéket nem csak porkibocsátással, hanem orrfacsaró bûzzel is terheli, így a legutóbbi környezethasználati engedély iránti kérelmét az illetékes felügyelõség elutasította, majd az Országos Fõfelügyelõség is. Ezt a határozatot a cég bíróságon támadta meg, és azóta is engedély nélkül mûködik. Korábbi cikkünk http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/bem_0709.pdf hatására a cég termelési igazgatója levélben (mellékelve) próbálta cáfolni a szennyezés tényét. Levelére reagáltunk (mellékelve) és megkérdeztük, hogy végeztek-e akkreditált dioxin kibocsátás mérést, valamint rendszeres szálló- és ülepedõ por mérést. Kértük a beépített légszennyezettség mérõk típusalkalmassági engedélyét valamint a mûszerek hitelesítését igazoló dokumentációt. Levelünkre egy éve nem tudtak válaszolni, így maga a cég is megerõsíti bennünk azt a feltevést, hogy a BÉM az ország legnagyobb dioxin kibocsátója, jelentõsen hozzájárult a januári rendkívüli légszennyezettséghez a borsodi iparvidéken, illetve a cég szennyezését típusalkalmassági engedély nélküli, hitelesítetlen mûszerekkel mérik, így az általuk közölt adatoknak nem igazán lehet hinni.

A Levegõ Munkacsoport további jogi lépéseket tesz szennyezés visszaszorítása érdekében.

A Levegõ Munkacsoport az ingyenes tanácsadást a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) tagjaként végzi. A Kötháló "Környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelõzése érdekében" címû, másfél évig futó Norvég Civil Alap által támogatott projekt révén segíti a tanácsadást.


Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Környezeti Tanácsadó Iroda vezetõ
Levegõ Munkacsoport

Budapest, Pf. 1676, HU-1465, Hungary
Tel: +36 1 411-0509, 411-0510, 266-0854
http://www.levego.hu
Skype:  levego
 


© 2022 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.