Kezdőoldal Hírek Friss hírek Éghajlatrombolók Klímacsúcsa?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Éghajlatrombolók Klímacsúcsa?
2009. február 25. szerda, 07:47
Nem vesz részt a "Klímacsúcson" az a négy magyar környezetvédelmi szervezet, akik az elmúlt években a legaktívabbak között voltak az éghajlatvédelem ügyében. Félõ ugyanis, hogy a pénteki rendezvény a beharangozott "széleskörû társadalmi összefogás" helyett a támogató erõmûvek és energiacégek, azaz Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak PR eseményévé sekélyesedik.
Fontos eredménynek tartjuk, hogy az éghajlatváltozás kérdésével ma már Magyarországon is több komoly szakmai fórum foglalkozik, ahol a kormányzat, az üzleti szféra és a civilek eredményesen tudnak együttmûködni. A klímaváltozás fenyegetõ problémája évek óta sarkallja a látszólag ellentétes érdekû szereplõket a közös cselekvésre. Számos civil szervezet sikeresen mûködtet programokat cégek szakmai és anyagi támogatásával; a civilek részvételével szakmai döntés-elõkészítõ munka folyik többek közt az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Nemzeti Fenntartható Fejlõdés Tanács ülésein és más fórumokon.
Éppen ezért tartjuk elfogadhatatlannak a témában érdekelt civil szervezetekként a Klímacsúcs konferencia szervezõinek hozzáállását. A rendezvény célja állítólag fórum biztosítása "a gazdaság, a politika, a tudomány és a civil társadalom képviselõinek a véleménycserére". Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem lesz képes "kommunikációs hidat építeni a civil szervezetek, a vállalatok és a tudományos élet között", ha a rendezvényen támogatóként és elõadóként felvonultatott vállalatok (akik együttesen a magyarországi ipari széndioxid-kibocsátás több, mint feléért felelõsek) nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a tõlük független szakértõk, beleértve a civil szervezetek szakembereit is.
A civil szervezetek, akik szakmai anyagok összeállításával, tanulmányok, háttéranyagok, jogszabály-elõkészítõ munkák írásával, tájékoztató kampányok szervezésével, valamint számtalan sajtószerepléssel az elmúlt 15 évben a legtöbbet tették az éghajlatvédelem ügyéért, ugyan kaptak meghívást, de széles körû megszólalási lehetõség nélkül. Egy külön szekcióban és csak a szervezõ által "engedélyezett" összetételben beszélhetnek a saját munkájukról. Így a konferencia kimerül a külsõségekben, valódi eszmecserére ugyanis nincsen lehetõség.
"Sajnálatos, hogy a szervezõk többszöri megkeresésünk ellenére sem mutatkoztak partnernek abban, hogy a hibát orvosolják. Nem kaptunk választ arra sem, vajon mi az akadálya annak, hogy a zöld szervezetek megjelölt képviselõje a plenáris ülésen kifejthesse e szervezetek közös álláspontját." - mondta el Farkas István, a Magyar Természetvédõk Szövetségének ügyvezetõ elnöke.
A fentiek tükrében nehezen képzelhetõ el a szervezõk által remélt "széleskörû társadalmi összefogás" és félõ, hogy a "Klímacsúcs" fantázianevû rendezvény a támogatóként jelenlévõ mamutvállalatok PR eseményévé sekélyesedik.
Ezért úgy döntöttünk, hogy a rendezvényen nem veszünk részt, így elkerülve azt, hogy e nagyvállalatok a civilek részvétével próbálják igazolni pozitív hozzáállásukat a témában. Arra kérjük a sajtó képviselõt, hogy amikor az eseményrõl tudósítanak, vegyék figyelembe a közleményünkben leírtakat. - tolmácsolta a civil szervezetek kérését Ámon Ada az Energiaklub igazgatója
Ámon Ada (igazgató)
Energia Klub

Lukács András (elnök)
Levegõ Munkacsoport

Dr. Farkas István (ügyvezetõ elnök)
Magyar Természetvédõk Szövetsége

Dr. Magyar Gábor (ügyvezetõ igazgató)
WWF Magyarország
 


© 2022 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.