Kezdőoldal Hírek Friss hírek Turistaház szennyvize a védett területen csordogál?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Turistaház szennyvize a védett területen csordogál?
2009. szeptember 17. csütörtök, 08:55

A Nagy-Hideg-hegyi Turistaház szennyvizének szabálytalan kezelésével kapcsolatban érkezett lakossági panasz a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához. A panaszos elmondása szerint a szennyvíz a védett területre folyik.

2009. július 12-én a helyszínen ellenőriztük a bejelentés valóságtartalmát, és magunk is meggyőződtük róla, hogy az valós, lásd a filmfelvételt a címen. A turistaház derítőjéből egy túlfolyón keresztül bűzös szennylé folyt a hegyoldalba, ahol nagy kiterjedésű nitrogénkedvelő növénytársulás (fekete bodza és csalán) jelezte, hogy a szennyezés rendszeres.

Az ügyben a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordultunk, akik 2009. szeptember 1-én előre bejelentett helyszíni szemlén ellenőrizték a turistaház szennyvízkezelését. Mindent rendben találtak, szennyezésnek nyomát sem lelték, azonban a turistaház üzemeltetője nem tudott bemutatni számlát a szennyvízszállításról. A felügyelőségnek lehetősége lett volna előre be nem jelentett hatósági ellenőrzést is tartania. A 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 90. § (2) bekezdése szerint Ha az előzetes értesítés az ellenőrzés eredményességét veszélyeztetné, az ügyfelet az ellenőrzésről a megkezdésekor szóban kell tájékoztatni.

(3) Ha az ellenőrzés megkezdése előtti tájékoztatás veszélyeztetné az ellenőrzés eredményességét, a hatóság az ellenőrzés befejezésekor tájékoztatja az ügyfelet az ellenőrzés lefolytatásáról és annak megállapításairól.

(4) Mellőzhető az ellenőrzésről történő tájékoztatás, ha a helyszíni ellenőrzés az ügyfél közreműködése nélkül, külső vizsgálattal (szemrevételezéssel, méréssel stb.) elvégezhető.”

Véleményünk szerint külső vizsgálattal, az ellenőrzésről történő tájékoztatás mellőzésével is lefolytatható lett volna a hatósági vizit, sajnálatos, hogy nem így tették, a turistaház üzemeltetői a szemlére fel tudtak készülni, ideiglenesen megszüntették a valószínűleg évek óta fennálló szennyezést. A Levegő Munkacsoport további helyszíni ellenőrzéseket fogunk tartani a jövőben, reméljük, hogy a szennyvízkezelés szabályos marad.

Lenkei Péter
Környezeti Tanácsadó Iroda vezető

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.