Kezdőoldal Hírek Friss hírek Panellakó denevérek
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Panellakó denevérek
2009. szeptember 21. hétfő, 14:17
A Zöld Kör Egyesület debreceni Környezeti Tanácsadó Irodájába 2009. augusztus-szeptemberben több lakossági megkeresés is érkezett a panelházak réseibe beköltözött, vagy az ablakon berepült denevérek miatt. A legtöbben ürülékük és a jelenlétükkel járó hangjuk miatt panaszkodnak, illetve a széles társadalmi körökben elterjedt negatív előítélet és tévhit miatt irtóznak ezektől az ártalmatlan kis jószágoktól. Pedig jelenlétük rendkívül hasznos, mivel elsősorban rovarokkal táplálkoznak, így például a szúnyogok, legyek vegyszermentes irtásában is segítenek.
A hazánkban élő fajok közül a korai denevér (Nyctalus noctula) fordul elő leggyakrabban a városi környezetben. A panelházak rései megfelelő rejtőzködő- és élőhelyet jelentenek számukra, melyeket tavasz végén a fiókanevelés, ősz végén pedig az állandó négy-öt fokos hőmérsékletnek köszönhetően az áttelelés miatt keresnek fel. Mivel Magyarországon az összes denevérfaj védett vagy fokozottan védett, ezért szálláshelyük károsítása, az állatok zavarása tilos és természetkárosításnak minősül. A panelprogram részét képező, az épületek kívülről történő leszigetelése a pusztulásukat is okozhatja, mivel fennáll a befalazás veszélye. Ennek elkerülése érdekében a külső szigetelést szigorú szabályokhoz kötik. Minden alkalommal engedélyeztetni kell a munkálatokat a természetvédelmi törvény alapján, valamint időbeli korláthoz is kötik: augusztus elsejétől október harmincegyig és áprilisban az állatokat nem érinti a változás és a befalazástól sem kell tartani. Ezenkívül előfordul, hogy a nyitott ablakon keresztül véletlenül betévednek a lakásba. Ilyenkor első dolgunk legyen kitárni az ablakokat, mert a legtöbb esetben magától is kitalál. Ha ez nem sikerül, ajánlott vastag kesztyűvel vagy ronggyal megfogni, mivel harapással védekezhet. Ezután magasra tartva engedjük szabadon, vagy helyezzük az ablakpárkányra, de semmi esetre se dobjuk ki az ablakon, mert nagyon könnyen megsérülhet vagy akár halálra zúzhatja magát.
Amennyiben az állatok jelenléte zavaró a lakók számára, érdemes a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatósághoz fordulni segítségért, illetve a szigetelés engedélyeztetésével kapcsolatban szakmai véleményért. Fordulhatunk az igazgatósághoz akkor is, ha a lakásba betévedt állatot nem sikerül eltávolítani, vagy sérült denevérrel találkozunk. Egyesületünkhöz érkező bejelentéseknél a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságát javasoltuk felkeresni, illetve további információkért a Magyar Denevérkutatók Baráti Körét.

További információk az üggyel kapcsolatban:
Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4025 Debrecen, Piac u. 9/b.
Tel/Fax: 52/532-478, 52/532-479
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.zoldkor.net

A Zöld Kör tanácsadását a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) a “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című uniós, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje támogatja.
 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.