Kezdőoldal Hírek Friss hírek Útszéli reklám
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Útszéli reklám
2009. január 21. szerda, 09:33
Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodáját egy panaszos azzal kereste meg, hogy a Nagykálló felé vezető úton fákra, szöggel vannak rögzítve hirdető táblák. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának nyíregyházi tanácsadó irodája, az E-misszió Egyesület megkereste az illetékes Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, mely a következő tájékoztatást adta:
a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. § (3) bek.-e szerint a közút területén, a közút felett és mellett tilos elhelyezni olyan jelet, jelzést, egyéb tárgyat és berendezést, amely a közúti jelzésekkel – azok alakjával, színével – összetéveszthető, a láthatóságot akadályozza, alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje, vagy a közlekedés biztonságát egyéb módon veszélyezteti.
Tilos továbbá elhelyezni – a járda, a gyalogút és a kerékpárút kivételével – a közút területén, a közút felett, továbbá a közút lakott területen kívüli szakasza mellett – a 42/A. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott távolságon belül – reklámtáblát, reklámhordozót és egyéb reklámcélú berendezést. Ez utóbbi tilalom nem vonatkozik azokra a – közvetlenül az út mellett elhelyezett – berendezésekre, amelyek kizárólag a közlekedés biztonságát elősegítő közérdekű tájékoztatást tartalmaznak.

A hivatkozott törvény 12. § (4) bek.-e szerint a közlekedési hatóság a (3) bekezdésben megállapított tilalom megszegőjét a jel, jelzés, reklámtábla, reklámhordozó, reklámcélú berendezés vagy egyéb tárgy eltávolítására kötelezi. A közút kezelője a közlekedési hatóság rendelkezése alapján az eltávolítást – a kötelezett költségére és veszélyére – elvégezheti vagy elvégeztetheti.

A hivatkozott § (5) bek.-e szerint a közút kezelője a hozzájárulása nélkül vagy attól eltérő módon a közút területén elhelyezett reklámcélú tárgyat vagy berendezést eltávolíthatja. Az illetékes közlekedési hatóság jelen esetben, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Észak-Alföldi Regionális Igazgatóságának Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kirendeltsége volt. A panaszos élt a bejelentés lehetőségével, így a hirdetések végül lekerültek a fákról.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) tanácsadói tevékenységét a Norvég Civil Alap támogatása teszi hatékonyabbá, mely lehetőséget teremt arra, hogy a tagszervezetek az irodán kívül a jövő évben országszerte mintegy 80 alkalommal vidéki rendezvényeken is végezzék az ingyenes tanácsadást.

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elérhetősége: cím: 4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a. e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  web: www.e-misszio.hu telefon/fax: 42/423-818
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.