Kezdőoldal Hírek Friss hírek Takarékossági tippek
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Takarékossági tippek
2009. január 08. csütörtök, 21:00
termosztatFolytatódik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium klímavédelmi akciója, amely a héten az energiatakarékosságra, környezet- és pénztárcakímél életmódra hívja fel a lakosság figyelmét. Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hmérsékletet, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani.

A zöld tárca maga is példát mutat: az irodák hmérsékletét 2 fokkal csökkentette, és nem fti feleslegesen a folyosókat és a mosdókat sem, ahol a melegvízhasználatot is korlátozta.

A zöld tárca a héten klímavédelmi akciót indított, amely során praktikus takarékossági tippekkel ösztönzi a lakosságot az éghajlattudatos életvitel kialakítására. Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 80 %-a ftésbl és háztartási melegvíz elállításból származik, ennek legnagyobb része földgázt igényel. Érdemes odafigyelni az áramfogyasztásra is, a hazai villamos energia elállítás mintegy 35%-a ugyanis földgázból származik. A lakossági figyelemfelhívás mellett a minisztérium maga is élen jár az energiatakarékosságban: mától az öt kazánból csak négyet üzemeltet.

 Ne ftsük túl az otthonunkat! Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hmérsékletet, akár 7%-al csökkenhet a ftés számla és országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani. 

  •  Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot! Ha 3 Celsius fokkal csökken lakásunk hmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 %-os energiacsökkentést is el lehet elérni. 
  • Takarékoskodjunk a meleg vízzel. A fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, ehhez negyed annyi víz és 4-szer kevesebb energia szükséges. 
  • Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükség van! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása. 
  • Ha folyóvíznél mosunk fogat, napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. (Ha a víz csak használatkor folyik, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz. St, fogmosó pohárral még ennyi sem kell). 
  • A mosóvíz hfokának mérséklése jelents megtakarítással jár. Ha negyvenrl harminc fokra állítja a hfokot, máris 40%-os energia-megtakarítást ér el. 
  • A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hveszteségét. Cseréljük le a szimpla üveg, rosszul záró ablakainkat dupla üveg ablakokra! Ezzel a beruházással akár egynegyedére is csökkenthetjük a rossz ablakokkal elszök energia mennyiségét. 
  • Hszigeteljük épületünket, lakásunkat! A hszigeteléssel a ftési és htési energia akár 30 %-át is megspórolhatjuk. Az energiatakarékossággal járó felújítások esetében lehetség van állami támogatásokra pályázni, így csökkenthetek az ilyen típusú beruházások lakosságra es terhei. 
  • Hszigeteljük belül is megfelelen otthonunkat! Például szigeteljük a központi ftés csöveit és helyezzünk el alumínium fóliát a radiátorok mögé. Akár 50 %-al is hatékonyabbá tehetjük a lakásunk ftését. 
  • Amikor szellztetünk, hagyjuk az ablakot tárva néhány percig (kereszthuzatot is csinálhatunk), majd utána csukjuk be újra. Ez jobb módszer, mint hosszú idn keresztül tartó szellztetéssel hagyni a meleget elszökni a lakásból. 
  • Ne felejtsük leoltani a lámpát, ha már nincs szükség rá! Ha 5 db feleslegesen ég 60 W-os izzót lekapcsolunk, évi kb. 12 ezer Ft-ot megtakaríthatunk. 
  • Használjunk energiatakarékos égket! Az energiatakarékos égk 5-ször kevesebb áramot fogyasztanak, és tovább tartanak, mint a hagyományos izzók. Kompakt fénycsövet ott érdemes használni, ahol naponta legalább 3-4 órát világítunk folyamatosan. Vigyázni kell, hogy a kompakt fénycs veszélyes hulladék, ezért külön gyjteni kell! 
  • Húzzuk ki a csatlakozóból a mobiltelefon-töltt, ha már nem használjuk! A tölt akkor is fogyaszt áramot, ha nincs a telefon rácsatlakoztatva. Így ugyanis az elektromos áram 95 %-a kárba vész, ha a töltt folyamatosan bedugva hagyjuk.

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.