Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ócsa fellélegezhet?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Ócsa fellélegezhet?
2009. szeptember 22. kedd, 09:24
2009 augusztusában több bejelentést is kaptunk Ócsáról, amiben azt panaszolták a lakosok, hogy a településen működő takarmánykeverő üzem folyamatosan bűzzel terheli környezetét.
A nyári hőségben különösen zavaró volt a lakók számára, hogy nem szellőztethetnek, nem ülhetnek ki a kertbe hűsölni az elviselhetetlen szag miatt. Az éjszakai órák sem hoztak megkönnyebbülést, ugyanis a cég éjjel-nappal működött, sőt éjszaka még intenzívebb volt a bűz.
A helyiek először a cég vezetőségével vették fel a kapcsolatot, de az udvarias lerázáson kívül mást nem kaptak. Mások egyből a helyi önkormányzathoz fordultak, de a többszöri panasz hatására sem történt semmi. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, demonstrálva az ügyben érintettek számát, de látható eredményt így sem értek el.
Ekkor a Levegő Munkacsoport tanácsadó irodájához fordultak többen, egymástól függetlenül.
Javaslatunkra írásbeli bejelentést tettek a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek. A bejelentést előkészített formanyomtatvánnyal és bűznapló-mintával segítettük. Ezenkívül szorgalmaztuk a helyiek későbbi közös fellépését.
Az ismétlődő lakossági bejelentések meghozták gyümölcsüket. A környezetvédelmi felügyelőség többször is helyszíni szemlét tartott és környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást is tartottak a cégnél.
A vizsgálódás aggasztó helyzetet tárt fel. Az üzem működéséhez szükséges engedélyek zöme nem volt meg, a bűz egyértelműen érezhető volt, a cég hulladékkezelése elkeserítő. A területen nyitott, szigeteletlen tárolómedencét találtak, melybe a sörélesztő tartalmú használt vizet engedték. Könnyen el lehet képzelni, milyen szaga volt ennek az erjedésnek indult folyadéknak egy-egy nyári napon...
A felszín alatti tárolókból szintén szivárgott a szennyvíz, és toxikus fémekkel és koncentrált szerves anyagokkal szennyezte, s most is szennyezi a talajt és a felszín alatti vizeket. Egy további tárolóból fűtőolaj és pakura került nagy valószínűséggel a talajba.
A tapasztaltak hatására az üzem tevékenységét a Felügyelőség jelentősen korlátozta és konkrét intézkedésekre kötelezte a céget. A kármentesítés ideje alatt és a szükséges engedélyek beszerzéséig csupán a keverőgép működhet, semmilyen szennyvizet nem bocsáthatnak ki. A területen összegyűlt szennyvizet, szennyvíziszapot, pakurát, használt olajat és egyéb hulladékot el kell szállíttatniuk és gondoskodniuk kell az ártalmatlanításról is.
A település lakóinak így remélhetőleg már csupán a munkálatok befejeztéig (legkésőbb október 31.) kell türelemmel lenniük, aztán végre fellélegezhetnek.

További információk az üggyel kapcsolatban:

Papp Zsuzsanna
környezeti tanácsadó
Levegő Munkacsoport-Környezeti Tanácsadó Iroda
1075 Budapest Károly körút 3/a
Tel: 06-1-411-05-09
Fax: 06-1-266-01-50
email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
web: www.levego.hu

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

 


© 2022 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.