Kezdőoldal Hírek Friss hírek Tájékoztató - A magyar nyilvánosság észrevételeket tehet a szlovákiai folyók vízenergia-hasznosításáról szóló tervezetről és a hozzá kapcsolódó környezeti jelentésről
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Tájékoztató - A magyar nyilvánosság észrevételeket tehet a szlovákiai folyók vízenergia-hasznosításáról szóló tervezetről és a hozzá kapcsolódó környezeti jelentésről
2009. szeptember 24. csütörtök, 13:32
A szlovák Környezetvédelmi Minisztérium értesítette a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot (KvVM) a szlovákiai folyók vízenergia-hasznosításáról szóló tervezetről, melynek kapcsán Szlovákiában, a 2001/42/EK Európai Uniós Direktívának megfelelően Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) indult.

A 2001/42/EK Direktíva alapján a tervet készítő országnak be kell vonni az SKV-ba az érintett egyéb országokat. Mivel a szlovákiai folyók nagyrésze átlépi a szlovák-magyar határt, ezért Magyarország érintett ország.
A KvVM a 2001/42/EK Direktíva magyar alkalmazásának, az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I.11.) Kormányrendeletnek (továbbiakban: TPR) megfelelően az ügyet átadta az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek (OKTVF) [TPR 9.§ (4) a) ].
A rendelkezésre álló anyagokat áttanulmányozva az OKTVF a lehetséges hatást jelentősnek ítélte meg, ezért jelezte a szlovák félnek, hogy részt kíván venni az üggyel kapcsolatos SKV-eljárásban.
A TPR 9.§ (4) és (5) bekezdése alapján az OKTVF feladata az is, hogy az üggyel kapcsolatban értesítse az érintett magyar hatóságokat, és a nyilvánosságot, és biztosítsa számukra a véleményezési lehetőséget.

A szlovák minisztériumtól megkapott kapcsolódó szlovák nyelvű dokumentumokból, a stratégiai környezeti vizsgálat összefoglalójából és a környezeti jelentésből készült magyar nyelvű összefoglaló, valamint az anyaghoz tartozó táblázat és térképmellékletek letölthetőek ide kattintva.

Észrevételeket 2009. október 19-ig, írásban a Főfelügyelőség, tehát az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) címére: 1539 Budapest, Pf.: 675., vagy elektronikusan a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre lehet benyújtani a környezeti jelentésre és a terv módosítására vonatkozóan, különös tekintettel a magyar területet esetlegesen érő környezeti hatásokra.


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.