Kezdőoldal Hírek Friss hírek Tegyük passzívvá házunkat!
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Tegyük passzívvá házunkat!
2009. október 30. péntek, 12:54
A ma elérhető építőanyagokat és építészeti technológiákat körülvevő fogalmak kapcsán fontos tudnunk, hogy léteznek környezetbarát (fa, vályog, szalma, cellulóz, habkavics, égetett agyag) és fokozottan energiahatékony (EPS, XPS, BASF, neopor) technológiák, melyekből jól szigetelt ház építhető. Utóbbi kör nem feltétlen elégíti ki mindkét jellemzőt egyszerre. Alkalmazási irányuk és a választás itt a műszaki tényezők mellett szubjektív döntés eredménye lehet.
A felújítók lehetősége is széles határok között mozog. A komplex homlokzati felújítás például sok esetben elodázható természetes növényzet felfuttatásával, ha szűkösebb anyagiak állnak rendelkezésre. A dekoratív zöld homlokzati borítás ugyan kisebb mértékű javulást eredményez, ám ezt jóval olcsóbban, természetes úton érjük el. Másrészről pozitív hatása, hogy a nyári tűző nap ellen is hasonlóan védi a homlokzatot.
A lakóépületek általánosan leggyengébb láncszemei a leromlott állapotú nyílászárók. Így hasonló dilemmák állhatnak a felújítók előtt: cserélni, de mire? Fára, műanyagra? Mennyit kell költenem rá? Minden ablakgyártási technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egy azonban elmondható, lehetőség szerint a felújítás bizonyul a leginkább költséghatékony választásnak. Ez nem csak rövidtávra, sokkal inkább hosszú távra is érvényes. A régi, de jó szerkezeti állapotú ablakokat résszigeteléssel ellátva, esetleg hőszigetelt üveg cseréjével a maihoz közelítő hőtechnikai értékeket érhetünk el, mindezt a teljes ablakcseréhez képest töredék összegből, mely akár 1-2 év megtérülési időt eredményez. A járulékos költségekkel és engedélyekkel is érdemes számolnunk. Előbbin a cseréhez kapcsolódó bontási, kőműves és festési munkák költségei értendők, utóbbi a műemlék jellegű környezetben okozhat fejtörést a házigazdának.

Összegzésként elmondható, hogy az energiahatékonysági kérdések célszerűen előfeltételei a megújuló energiaforrások háztartási alkalmazásainak. A gondos hőszigetelést követően elsődleges feladat meghatároznunk saját igényeink alakulását most és várhatóan több évre előre. Kérdések a behatároláshoz: állandó, vagy idényjellegű a tartózkodás (lakó-, vagy hétvégi ház)? Milyen hőfokigény van a helyiségekben? Hány tagú a háztartás hétközben / hétvégén? Kisgyermek magasabb hőigénye és mosások megnőtt sűrűsége? Állatok a lakásban, azok "egészségügyi" szokásai? Belső növényzet sűrűsége? Ki milyen napszakban tartózkodik otthon? Milyen szintű és periódusú rendszerkezelés fogadható el (napi begyújtástól és folyamatos tüzeléstől a kezelésmentes készülékig)?
A beruházás költségigénye erősen függ ezen igények kielégítéséhez választott megfelelő technológiáktól, azok illesztéséhez szükséges eszközrendszerek (gépészet) alkalmazásától.  Ez határolja be a beruházás összes ráfordítását, melyből majd a megtérülés számítható és ellenőrizhető.

A megújuló energiaforrások családi ház léptékben történő alkalmazásáról az EKOKU Ökoházában szerezhet személyes tapasztalatokat, ahol mindezek a technológiák életszerű működés közben megtekinthetők egy nagy csokor személyes tapasztalati információ mellett. Ezen belül célzottan a napenergia alkalmazási lehetőségeiről az EKOKU Kalákás Napkollektorépítő Programja keretében kaphatnak bővebb információt.

Leírás
Jelentkezési lap
Térkép

Bővebb információ:

Ledzényi András
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
33/400-150
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Az irodai tanácsadás hatékonyságát, az infrastruktúra fejlesztését és a környezetbarát alternatívák bemutatását a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.
 

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.