Kezdőoldal Hírek Friss hírek Penész a lakásban
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Penész a lakásban
2009. november 26. csütörtök, 10:53
Az utóbbi hetekben többen keresték meg tanácsadó irodánkat azzal a kérdéssel, hogy mit tehetnének, ha penészesedik a fürdőszoba, konyha, lakószoba fala. A drága és kíméletlen, sok esetben erősen mérgező vegyi anyagok helyett mi a környezet- és egészségkímélőbb tisztítószereket ajánljuk. A már kialakult épületbetegségek kontroll alatt tarthatók, s kellő tervezéssel meg is előzhetők.

Régóta szeretünk és kedvelünk számos penészgomba fajt, sőt az élet elképzelhetetlen lenne nélkülük. Gondoljunk csak a borospincék falán megjelenő, vagy a szalámik, sajtok érleléséhez nélkülözhetetlen nemes penész fajokra.

De ha a lakás eldugott nedves sarkából köszön ránk, akkor kevésbé lelkesedünk. Amellett, hogy esztétikailag nem szép látvány, jól ismert egészségügyi kockázata is. Penészes lakásban élőknél jóval nagyobb kockázata van az akut-, illetve krónikus légúti betegségeknek, az allergiának, egyes szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, neurotikus és depressziós panaszoknak.

Ha a probléma megoldását nagyobb anyagi befektetés nélkül szeretnénk megúszni, néhány egyszerű megoldás is hatásos lehet a penész eltüntetésére.

Az első védekezési mód a megelőzés. Ahhoz, hogy a gombatelep kialakuljon, spórára, szerves tápanyagra és elegendő nedvességre van szükség. Az első két tényező, a spóra és a tápanyag a lakások belső tereiben gyakorlatilag mindig rendelkezésre áll, ezért a védekezés legfőbb eleme az, hogy a környezet nedvességét kellően alacsony szinten tartsuk. A páratartalom, különösen a téli hónapokban, hamar elérheti a kritikus szintet. Az épületanyag víztartalma, a megemelkedett talajvíz, a beázás, a csőtörés, az építési nedvesség, télen az alacsonyabb lakáshőmérséklet, a hidegebb falak, a fűtés miatti nagyobb párologtatás mind befolyásolja a nedvességtartalmat. Ez ebből eredő gondokat azonban megelőzhetjük a jó hatásfokú szigetelés kialakításával, illetve a lakás átszellőztetésével, ami a spóraszámot is csökkenti. A veszélyeztetett helyiségeket (például a fürdőszobát fürdés, zuhanyozás után) fokozott alapossággal kell szellőztetni! A konyhában (de fürdőszobában is) nagyon fontos lenne az ablaknyitás, esetleg páraelszívó beszerelése és rendszeres üzemeltetése. Lehetőleg ne szárítsunk nedves ruhákat vagy ágyneműt a szobákban. Ha nincs más lehetőségünk, akkor legalább szellőztessünk ki a ruhák megszáradása után.

Ha mégis megjelenik a penész a lakásban egészségünk és a környezet védelme érdekében válasszunk környezetbarát szereket eltávolítására. Kiválóan alkalmas rá az ausztrál teafa illóolaj, amely egy széles spektrumú, bár kicsit drága és erős illatú gombaölő szer, az orvoslásban is használják. Az ecet régóta használt hagyományos tisztítószer, a penész ellen is hatásos. A penészes felületre permetezhető, de a permetet a felületen kell hagyni, hogy legyen ideje kifejteni hatását. Pár nap múlva szappanos vízzel már lemosható az elpusztult gombákkal együtt. A bórax szintén elpusztít bizonyos penész spórákat, és falak tisztítására is kiváló. A penésszel fertőzött területre 1 csészényi bórax és 1 liter víz keverékét kell permetezni és letörlés nélkül hagyni megszáradni. Néhány nap elteltével csak le kell porolni.

Az ecet és a bórax semlegesítik egymás hatását, nem szabad egymással kombinálni!

Kenéz Mónika
környezeti tanácsadó
Ökológiai Intézet Alapítvány

Az irodai tanácsadás hatékonyságát a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.

 

 

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.