Kezdőoldal Hírek Friss hírek Sóderbányából szemétbánya
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Sóderbányából szemétbánya
2010. augusztus 26. csütörtök, 09:39

2010. május végén lakossági panasz érkezett a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához, hogy Majosházán, a Cemex Hungária Kft. sóderbányájában nagy mennyiségű kommunális szemét borítja a bányató partját, időnként pedig építési törmeléket borítanak a tóba.

Sajnos általános jelenség hazánkban, hogy a bányatulajdonosok csak addig foglalkoznak a bányával, amíg pénzt hoz a konyhára, amíg termelnek belőle, utána már inkább nyűg a nyakukban a felhagyott bányatelek vagy bányató. Sokszor nem gondoskodnak az előírt rekultivációról, az őrzésről, a bányatavakban így megjelennek az illegális fürdőzők és infrastruktúra hiányában ott hagyják szemetüket, illemhelyül a parti bokrok szolgálnak. Gyakran illegális hulladéklerakóként szolgál a tó, vagy bányatelek, ha nincs fizikai akadályokkal és állandó őrzéssel megakadályozva a lerakás, építési törmelék, vagy éppen lopott gépjárművek veszélyes hulladéknak minősülő maradványai kerülnek a területre.

A fenti ügyben a Levegő Munkacsoport levelet küldött az illetékes majosházi önkormányzatnak, kérve, hogy járjon el az ügyben. Az önkormányzat jegyzője helyszíni szemlén megállapította, hogy a panasz megalapozott, kötelezte a bányavállalkozást a hulladékok összegyűjtésére és elszállítására. A később megismételt szemlén megállapították, hogy a hulladékokat összegyűjtötték, elszállították. Az önkormányzat a tóhoz vezető útra behajtani tilos táblát helyezett ki és egyeztetésre hívta az érintetteket. A megbeszélésen a polgárőrség, a rendőrség gyakoribb ellenőrzést ígért, a bányavállalkozó a polgárőrség anyagi támogatását, az illegális utak gépjárművel járhatatlanná tételét, állandó őrzést és az illegális fürdőzők által tönkretett önkormányzati út rendbetételét, mely a környező mezőgazdasági területek és tanyák megközelítését szolgálja.

 

Budapest, 2010. augusztus 26.

Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.