Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ökoexpedíció Futurobinál
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Ökoexpedíció Futurobinál
2012. június 09. szombat, 05:48

Bencsik Márta greenfo

FUTUROBI egy kedves kis robot a jövőből, aki a gyerekek segítségét kéri a Föld megmentéséhez. Csütörtökön nyíregyházi otthonában fogadta az Expedíciózz a háztartásban!-kampányt.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata által szervezett expedíció, melynek célja, hogy a lakosok a tanácsadók segítségével felfedezhessék a környezettudatosabb életmódhoz szükséges, a mindennapi háztartásban nagyobb ráfordítás nélkül alkalmazható megoldásokat, technológiákat és eljárásokat, tegnapi megállója a Nyíregyháza-Sóstón található Ökojátszóházban volt.

A helyi szervezést az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület bonyolította. A 25 éve diákszervezetként alakult természetvédő csapat tevékenysége mára igen sokrétűvé vált. A természetvédelmi értékek felkutatása és védelem alá helyezése, a tájrehabilitáció mellett az energia- és hulladékgazdálkodási program, a környezeti nevelés kiemelkedik a sokféle tevékenység között. Ehhez jól illeszkedik az expedíció programja, hiszen az ugyanazt a célt tűzte ki, amit az E-misszió munkatársai és önkéntesei nap mint nap végeznek: a lakossági tanácsadást. Mint Barát Zsuzsanna önkéntes elmondta, naponta szembesülnek azzal, hogy az emberek a leghétköznapibb kérdésekkel keresik meg őket: hol lehet leadni a veszélyes hulladékot, milyen tisztítószerekkel lehet kiváltani a háztartásban használatos vegyi anyagokat, mit kell tenni az erdőben talált szeméttel.

Az expedíció nyíregyházi állomásán az ilyen kérdésekre is választ kaphatott az eseményen résztvevő több mint 200 érdeklődő, akiket – a kiállított ismertető táblák és termékek mellett - két szaktanácsadó tájékoztatott az ökoháztartásban alkalmazható praktikákról. Tömöri László ökológus és Zalatnai László meliorációs mérnök sok érdekes és fontos tudnivalót megosztott az idelátogató felnőttekkel az építkezésnél figyelembe veendő ökológiai megoldásoktól kezdve a víztakarékos csapok és szerelvények használatán át a hulladék minimalizálásig.

A gyerekek pedig, hiszen a rendezvénynek egy interaktív multimédiás ökojátszóház, Futurobi otthona adott helyet, sokféle játékot kipróbálhattak. Természetesen megismerkedhettek magával a vendéglátó robottal is, aki a kalandok sokaságát átélve próbálja helyrehozni azokat a környezeti vagy egészségügyi katasztrófákat, amiket az emberek okoztak, emellett kipróbálhatták a játszóház csúszdáit, labirintusát is. A játékok közül a legnépszerűbbek a társasjáték mellett a kérdezz-felelek tesztek voltak. A gyerekek saját maguk is készíthettek játékokat: kis hajókat állítottak össze hulladék papírból és parafadugókból. Sajnos az igazi vitorlással, a „80 liter alatt a Föld körül” nevet viselő expedíció keretében éppen a Csendes-óceánon hajózó Tempest legénységével ezúttal sem sikerült a műholdas kapcsolat felvétel, ezt az expedíció mai állomásán, Egerben ismét megkísérlik.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.