Kezdőoldal Hírek Friss hírek Napelemes játékautó az Ökoexpedíción
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Napelemes játékautó az Ökoexpedíción
2012. június 10. vasárnap, 13:18

Bajomi Bálint, greenfo.hu

Szombaton Esztergomban folytatódott az Expedíciózz a háztartásban rendezvénysorozat, amelyen többek között a napenergia szerteágazó felhasználását is bemutatták.

 

 

Az ember nem is gondolná, hogy mennyiféle hasznos és játékos eszköznek a lelkét adják az áramot termelő fotovoltaikus napelemek, illetve a napsugárzás hőjét összegyűjtő napkollektorok. Az Expedíciózz a háztartásban rendezvénysorozaton a következő felnőtteknek és gyerekeknek szóló, napenergiával működő tárgyakat mutatják be az érdeklődőknek: játékautó, forgó földgömb, a hagyományost helyettesítő kézilámpa, kombinált rádió és lámpa, malom-makett, kisrepülőgép-propeller, forgó papír napraforgóvirág, akkumulátor-töltő, gyümölcsaszaló, főzésre alkalmas napszakács, hajtogatható fotovoltaikus napelem.

Az eszközöket szombaton az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület munkatársai mutatták be az Esztergomi Bazilika közelében, a Széchenyi téren. Horváth Zoltán agrármérnök és környezeti tanácsadó, az imént említett egyesület elnöke, Dr. Munkácsy Béla tanár, környezetmenedzser, a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület elnöke és Borosházi Tamás építészmérnök, több környezettudatos ház tervezője az egyesület önkénteseivel együtt egész napra kitelepültek a térre, és a tárgyak bemutatása mellett szaktanácsadást is tartottak az arra járó érdeklődőknek.

Dr. Munkácsy Béla elmondása szerint az esztergomi egyesület a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesülettel együttműködve nemrégiben a megújuló energia hazai potenciáljáról végzett vizsgálatokat, térinformatikai támogatással. Ennek eredményét könyv formájában publikálták. Borosházi Tamás a Greenfo-nak elmondta, hogy a mostani kampánynapon aki kitölt egy ökológiai lábnyom számítást, részt vehet az óránként megrendezett sorsoláson, amin energiatakarékos eszközöket lehet nyerni. Borosházi egyébként aktív tervező, és sok olyan munkája van, amikor műemlék jellegű házat kell felújítani, vagy új, energiatakarékos házat kell építeni, illetve meglévő házakat kell takarékossági szempontok szerint átalakítani. Ő tervezte az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Búbánatvölgyben található Ökoházát, ezen túlmenően építészeti-környezetvédelmi szaktanácsadással is segíti az egyesület munkáját.

Délután kettőkor a kampánynap fő szervezője, Horváth Zoltán műholdas telefonon hívta fel a két magyar hajóst, akik 80 liter bioüzemanyaggal szeretnék körbehajózni a Földet. (Ebben az időpontban a hajósok tartózkodási helyén, a Csendes-óceánon éjjel kettőt mutatott az óra.) A Greenfo kérdésére válaszolva az egyik hajós elmondta, hogy nem sikerült tartani a 80 literes limitet, most 6-700 l környékén járnak. De ez még így is egyharmada annak, amit a hagyományos hajók fogyasztanak ugyanilyen távon. Egy másik kérdező a Föld állapotára kérdezett rá. A hajós válaszában elmondta, hogy nem találtak olyan partot, ahol ne lettek volna eldobált PET-palackok. Sajnos a túlhalászat miatt kevés már a hal a vizekben, és mintha az időjárás is szélsőségesebb lenne, mint régebben.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.