Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ökológiai lábnyom számítás Győrben
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Ökológiai lábnyom számítás Győrben
2012. június 11. hétfő, 23:21

Bajomi Bálint, greenfo.hu

Vasárnap a győri ETO parkba érkezett az Expedíciózz a háztartásban! rendezvénysorozat – az érdeklődők ezúttal is kiszámíthatták az ökológiai lábnyomukat.

 

A győri ETO parkban minden vasárnap délelőtt nagyszabású zsibvásárt tartanak, emiatt a délelőtti órákban igen nagy volt az érdeklődők száma a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársai és önkéntesei által felállított expedíciós sátraknál – tájékoztatta a Greenfo-t Lajtmann Csaba. A nagy roham aztán a vásár véget értével alábbhagyott.

A turné többi állomásához hasonlóan az érdeklődők itt is kiszámíthatták ökológiai lábnyomukat. Az ökológiai lábnyom fogalmát egy kanadai ökológus, William Rees alkotta meg a hetvenes években, majd a ’90-es évek első felében Mathis Wackernagel-el közösen fejlesztette tovább. A fogalom egy globális hektárban megadott értéket takar, melynek számítása során számba veszik egy adott embercsoport tevékenysége során felhasznált, illetve leadott energiát és anyagokat. A számítást elvégezve arra derül fény, hogy hány globális hektár föld és vízfelületre van szükség az adott folyamatok fenntartásához. Bármely régió gazdaságának – például a Föld egészének, vagy egy-egy országnak - kiszámítható az ökológiai lábnyoma, ezen túlmenően egyének, vállalatok, vagy akár nagy sportesemények környezeti hatását is fel lehet térképezni a módszerrel. Egy átlagos amerikai polgár lábnyoma 12,2 hektár, egy angolé 5,2. Egy indiai ugyanakkor csupán 0,8 hektárnyi területet használ. Ha javak és a fogyasztás egyenlően oszlana meg a világ lakosai között, akkor egy főre 2,2 hektár jutna.

Lajtmann Csaba elmondása szerint a győri kampánynapon nagyon sok kérdés érkezett a megújuló energia, ezen belül a napenergia, illetve a háztartási vegyszerek, tisztítószerek témájában – ez összefügg azzal, hogy főként ezzel kapcsolatos termékek voltak kiállítva a standokon. Győrből is sikerült felvenni a kapcsolatot a Földet körbehajózó magyarokkal, akiknek az újságírók több kérdést is feltettek műholdas telefonkapcsolaton keresztül.

A Reflex Környezetvédő Egyesület egyik fő profilja a környezeti tanácsadás, ezen belül specialitásuk a környezeti jog. Foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos energetikai kérdésekkel, területi tervezéssel, helyi termékekkel, a hulladék minimalizálásával is – tehát komplexen kezelik a környezeti kérdéseket.

Az Expedíciózz a háztartásban! kampánykörút hétfőn Veszprémbe, kedden Székesfehérvárra, szerdán Pécsre, csütörtökön pedig Szegedre érkezik majd.

 


© 2023 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.