Kezdőoldal Hírek Friss hírek Egy fűz szomorú története
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Egy fűz szomorú története
2013. szeptember 17. kedd, 03:16

Az Ökológiai Intézet Alapítvány Tanácsadó Irodájához több alkalommal érkezik megkeresés illegális vagy legális, de „értelmetlen” fakivágásokkal, facsonkolásokkal kapcsolatban. Nemrég érkezett lakossági panasz egy felsődobszai nyaralótulajdonostól, aki idén tavasszal a Hernád folyó üzemi csatornájának partján lévő üdülőjéhez kiérkezve tapasztalta, hogy a telke előtt álló, több mint 20 éves fűzfájának nagy része teljesen elszáradt.

A fa törzsén több helyen kiterjedt sötét foltok találhatóak, melyek nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy valaki külsőleg kemikáliával kezelte a fát. Azonban ennyi idő elteltével már lehetetlen pontosan beazonosítani a rá került anyagot, mivel nagy valószínűséggel már régebben került oda.

 

Bár a csatornát tavaly leengedték az ott lévő felsődobszai vízerőmű felújításai miatt, mégse tudható be egyszerű száradásnak, hiszen a parton lévő többi fa gond nélkül átvészelte ezt az időszakot.

Sajnálatos módon ilyen esetekben még ha sikerül is meghatározni a vegyi anyagot, akkor sem lehet bizonyítani a pusztítást. Csak a tettenérés az, ami ilyenkor bizonyíték lehet.

Szomorú, hogy az esetleges emberi rosszindulat a természet és a környezet, illetve jóérzésünk rovására megy rá.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.