Kezdőoldal Hírek Friss hírek KOMPOSZTÁLÁS
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

KOMPOSZTÁLÁS
2019. május 23. csütörtök, 21:03

A komposztálás egy egyszerű, mindennapi, de mégis fontos része kellene legyen az életünknek, hatékony módja, hogy az ember személyesen is tegyen a bolygóért. Egyrészt természetes módja annak, hogy megújítsuk a talajéletet, tápanyaggal, humusszal gazdagítsuk a földet. A gazdag talajélet által egészségesebb növényeket termelhetünk, így magunkat is egészségesebbé tehetjük. A komposztálás másik nagy előnye a Föld számára, hogy legalább 30-40 százalékkal csökkenthetjük a háztartási hulladékunkat, így kevesebbet kell elszállítani kevesebb kőolaj árán, kevesebb hulladék sorsáról kell gondoskodni és jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó szén-dioxidot von ki a légkörből és tárol tartósan értékes humusz formájában.

A komposztálással elkerülhető a lomb, kerti hulladék elégetése is, így megóvhat bennünket a levegőszennyezéstől, ami az országot rendszeresen sújtja. Bár az ország több településén még engedélyezett (sajnos) a kertben képződő növényi hulladék égetése, ez nagy környezetszennyezést jelent, rákkeltő füstöt és élhetetlen vidéki környezetet. A tudományos kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a légszennyezés, mely túlnyomó részt avarégetésből és szilárd tüzelésből származik, mennyire káros a lakosság egészségére: Magyarországon minden hetedik ember idő előtti halálához vezet*Ma már az ország legtöbb településéről a jogszabályi előírásoknak megfelelően elszállítják a zöldhulladékot, de az elszállításnak és telepi kezelésnek sokkal nagyobb a környezetre gyakorolt terhe, mint az otthoni komposztálásnak. Vagyis ebben az esetben is duplán cselekszünk jót: a keletkező hulladék csökkentése mellett a saját szomszédainkat és magunkat is megóvjuk a légszennyezéssel járó légzőszervi és rákos betegségektől és a zöldhulladék teherautós szállításának környezetszennyezését is elkerüljük.

A komposztálás tehát sokszorosan hasznos az emberiség és a Föld számára is.

A komposztálás otthoni körülmények között könnyen elkezdhető, nincs nagy szerszámigénye, nem kell hozzá jelentős beruházás. Kertes házban a keletkező lombnak, fűnyesedéknek és a konyhai zöldhulladéknak egy pár négyzetméternyi hely elég a kert egy árnyékosabb helyén. Egyszerűen komposzthalomban is érlelhetünk, csak ez nagyobb helyet foglal, előnyösebb egy kezeletlen fa vagy más anyagú komposztálót építeni. Eszköznek a vasvilla és lapát vagy ásó, a szállításhoz-gyűjtéshez kerti talicska és gereblye kell csak. A komposztálás során is legyünk tudatos vásárlók, vagyis ne költsük a pénzünket és a Föld erőforrásait feleslegesen komposztforgató szerszámra, oltóanyagra vagy haszontalan gépekre. Például a komposztaprító gép egy-egy családnál csak feleslegesen áll, de ha egy egész utcaközösség vagy baráti társaság vásárol egyet, mindenki felelősen tudja használni azt.

A komposztálás levegő jelenlétében zajló folyamat, korhadás, amely leginkább az erdei avar évente ismétlődő bomlásához hasonló. A természetes folyamatokat a zöld és a barna összetevők megfelelő keverésével utánozhatjuk. Ha csak fűnyesedéket fogunk komposztálni, könnyen bűzös rothadás lehet a vége, de a nedves konyhai hulladék is erre a sorsra juthat. Ilyenkor segítenek a „barna” részek: száraz falevél, szalma (lehetőleg szecskázva), fűrészpor, fanyesedék, amelyet közékeverünk. Fontos, hogy az anyagok ne legyenek vegyszerekkel kezeltek, mert például a gombaölővel kezelt fa fűrészpora megöli a komposztban élő gombákat is. A lomb a legjobb, akár magában is használható nyersanyag; ha nagy fáink vannak és több köbméternyi avarra számíthatunk ősszel, érdemes lombkomposztálót építeni, ami 1-2 méter átmérőjű, kerítésből készített kör, pár oszloppal megerősítve. A levegő szabadon átjárja benne a lombot, természetes módon képződik az alján a komposzt, tavaszra a lomb a felére-negyedére összeesik. Nem igaz, hogy a dió vagy gesztenyefa levelét nem lehet komposztálni, ezek sem ártanak növényeinknek, ha legalább fél-egy évig érlelődtek. A kerti és konyhai hulladékokat tartalmazó keveréket időnként át lehet forgatni, megkeverni, ez levegővel telíti a készülő komposztot, meggyorsítja az érést.

Komposztálás halomban

A talaj és növényeink számára hihetetlenül hasznos dolog a komposzt. Javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, hőtartását és levegőgazdálkodását, csökken az erózió és a porosodás. A komposzt tápanyaggal, hormonokkal gazdagítja a talajéletet, növeli a növények ellenálló képességét, csökkenti a növényvédelmi költségeket, sőt lehetővé teszi a vegyszermentes termesztést is. A kerti munka bizonyítottan a legegészségesebb, testre és lélekre is ható fizikai tevékenység, a komposztálás pedig nagyszerű családi program lehet, a gyermekeink világlátását, a bolygó iránti felelősségüket fejleszti, megmutatja a természet körfolyamatainak csodáját.

 

Komposztálás ládában

Mint a legtöbb életmódváltás, a komposztálás is egy egyszerű lépéssel kezdődik: meg kell értenünk a hasznosságát, rá kell szánnunk magunkat, ezután már csak el kell kezdeni!

*Adat forrása: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz135/5372326

Csathó Tibor
Életfa Környezetvédő Szövetség

 

A cikk megjelenését az Agrárminisztérium Zöld forrás pályázata támogatta.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.