Kezdőoldal Hírek Friss hírek Bűzös szennyvíz az udvaron
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Bűzös szennyvíz az udvaron
2008. június 05. csütörtök, 11:05
Nagyvátyról érkezett telefonos megkeresés. Az ügyfél problémája a következő volt: az egyik szomszédja régebben épített a házához egy fürdőszobarészt, de a szennyvíz-elhelyezése valahogy kimaradt. Később épített valami tárolót, de amikor az megtelik, a szennyvizet kimeri belőle, és az udvaron (telkén) teríti szét, ami nemcsak a talajvizet szennyezi, de iszonyú bűz terjeng a környéken, különösen melegebb időben.

A közvetlen szomszédok még a házból se bírnak kijönni. Hiába jelentették a dolgot a falu körjegyzőségén, semmi érdemi válasz, vagy intézkedés nem történt.

A Pécsi Zöld Kör tanácsadója megkereste a körjegyzőségen azt az illetékest, akihez korábban az ügyfél is fordult. Az úr korrekt módon elismerte, hogy bizony valóban érkezett ilyen lakossági bejelentés, de mivel telefonon érkezett, ezért elfelejtett intézkedni. Egyébként kiderült, hogy az úr az építésügyi dolgokkal foglalkozó referens a hivatalban, és mint ahogy lenni szokott kis településeken, foglalkozik a környezetvédelmi kérdésekkel is. Megbeszéltük, hogy mi sem teszünk írásbeli (azaz hivatalos) bejelentést az ügyben, ha hajlandó kézbe venni a dolgokat, és saját kezdeményezésére megoldja a problémát. A referens teljesen együttműködően állt a kérdéshez, és már 1 óra múlva visszahívott minket, hogy utánanézett a dolognak. Kiderült, hogy az érintett nagyvátyi lakos kért és kapott építési engedélyt még korábban szabályos szennyvíz tároló építésére, és éppen most júniusban kezdődik a kivitelezés. Ezzel várhatóan rövid időn belül megoldódik a probléma. Hogy ennek ürítése szabályszeren történik-e az majd kiderül. Délután telefonon visszahívtuk az ügyfelet, hogy tájékoztassuk ügyintézésünk fejleményeiről, aki már akkor nagyon elégedett volt, mert elmondta, hogy időközben személyesen felkereste a polgármester, aki addigra szintén tudomást szerzett az ügyről, és mindent megbeszéltek, amit korábban nem sikerült: ígéretet kapott arra, hogy a probléma meg lesz oldva. Azt javasoltuk még az ügyfélnek, hogy ha a nyár folyamán ismét érzékelik a bűzt, akkor azonnal forduljanak az építésügyi referenshez, aki megígérte nekünk, hogy a továbbiakban odafigyel az ügyre, és ha kell, akkor azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Dobrádi Gábor
Pécsi Zöld Kör
Környezeti Tanácsadó Iroda
7621 Pécs, Király u. 21.
Tel/Fax: 72/515-780
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.pzk.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.