Kezdőoldal Hírek Friss hírek Tarvágás a belvárosban
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Tarvágás a belvárosban
2008. július 02. szerda, 10:12
A Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájához 2008. június elején több lakossági bejelentés is érkezett, miszerint Debrecen óvárosában június 2-án 220 nyugati ostorfa kivágását kezdték meg. Az intenzív fakitermelés keretében minden fát kivágnak az utcából, még a lakók által néhány éve telepített egyéb fákat is. Az illetékesek a legkülönfélébb érvekkel támasztották alá a fasorrekonstrukciót:
pl. az 1930-as években ültetett fák kintték az utcát, gyökereiktl felpúposodott a járda és az útburkolat, gyökérzetük veszélyezteti a talajban lev közmhálózatot, a fák egyrésze korhadt, beteg, kidlésük veszélye fenyegeti a lakókat és a járókelket. Arra a felvetésre pedig, hogy miért a költési idszakban kell a fákat kivágni úgy reagáltak, hogy a nyugalmi idszak kedvezbb lett volna a fák kivágására, de a csatornázási és útépítési munkákkal összehangolva ez most kivitelezhet és egyébként is a kivágott fákon eddig madárfészket a kivitelez nem talált. Emellett sszel új facsemetéket ültetnek (még oda is, ahol eddig nem volt zöldfelület). A fenti érvek többsége szervezetünk és szakértk helyszíni szemléje alapján cáfolható, miszerint a járda és az útburkolat csak egy-két helyen púposodott fel és azok is kijavíthatóak lennének, nagyon sok kivágott fa nem volt korhadt (még csak ids sem), semmilyen betegség jeleit nem mutatták, a többféle védett madárfaj (pl. fekete rigó, zöldike, erdei pinty, tengelic) nagyszámú jelenléte arra utal, hogy lenniük kell fészkeknek is a fákon.
Az ügyet a munkálatok megkezdése eltt nem tárgyalta sem az Önk. Környezetvédelmi Bizottsága, sem más bizottság, nem kérték ki sem az érintett civil szervezetek, sem a Hortobágyi NP Igazgatósága, sem az ottlakók véleményét.

A munkálatok ellen tiltakozását fejezte ki, annak leállítását és a döntés felülvizsgálatát kérte több helyi civil szervezet (köztük egyesületünk is) mellett az Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelség, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, valamit több érintett lakó, emellett a Megyei Fügyészség is vizsgálatot indított az ügyben. A helyi sajtó intenzíven foglalkozott az üggyel (több újságcikk és riport számolt be a fejleményekrl), de megjelent a helyszínen az egyik országos TV csatorna és egy országos napilap is tudósított róla. Volt már több sajtótájékoztató és tiltakozás a helyszínen, az érintett lakók pedig aláírásgyjtésbe kezdtek. Jelenleg az érintett felek kompromisszumos megállapodása alapján csak abban az utcában folytatják a fakivágást, ahol a fák nagy számban életveszélyesek, a többi utcában július 25. ill. aug. 1-ig felfüggesztik a munkálatokat, hogy biztosítsák a költési idszak háborítatlanságát.

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4025 Debrecen, Piac u. 9/b.
Tel.: 52/532-478 Fax: 52/532-479
Mobil: 30/400-4953
Skype: marosan.angela
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.