Kezdőoldal Hírek Friss hírek Hulladékbontó telep mellett élve
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Hulladékbontó telep mellett élve
2008. november 20. csütörtök, 12:14
Miskolcon egy hulladékszállítással és feldolgozással foglalkozó cég mködésére panaszkodva keresték meg a környékbeli lakosok az Ökológiai Intézet Környezeti Tanácsadó Irodáját 2008 októberében. 
Beszámolójuk alapján kiderült, hogy a telep léte, mködése több szempontból is zavarólag hat a lakók életére. A szállítmánnyal érkez kamionok, teherautók megnövekedett forgalmat, s ebbl fakadóan megnövekedett légszennyezést és zajterhelést jelentenek a közlekedési adottságok miatt egyébként is terhelt területen, ráadásul a telepen hétvégenként is folyik a hulladékok bontása. A nagy mennyiségben felhalmozott fémhulladék látványa mindennapos zavarás a szomszédos házakban él lakók számára, akiknek az ablaka, erkélye a telepre néz.
Az Ökológiai Intézet tanácsadója helyszíni szemléjét követen közérdek bejelentésben jelezte a problémát, s kérte Miskolc város jegyzjétl a cég telepengedélyének felülbírálatát és módosítását, a mködés idbeni korlátozását, zajmérést és zajvédelmi eszközök kihelyezésére való kötelezést. A Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztálya ebbl kifolyólag több hatóság állásfoglalását is megkérte az ügyben, ezek eredménye a közeljövben várható.
A cég hulladékkezelési engedélye egyébként 2008 végén lejár. Tevékenységének meghosszabítására engedélykérelmet nyújtott be az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelséghez (ÉMI-KTVF). A tanácsadók az ÉMI-KTVF-fel konzultáltak, hogy az esetleges újabb engedély kiadásánál a jelzett panaszokat is figyelembe véve tegyék meg az elírásokat. Ugyanakkor a Zöld Kapcsolat Egyesülettel ügyféli jogállást kértek az engedélyezési eljárásban, hogy betekintést nyerhessenek az eljárás dokumentumaiba, és esetlegesen észrevételeket tehessenek.
 
Az irodai tanácsadást és az utcai tudatformáló rendezvények színvonalas megtartását, a környezetbarát termékek bemutatóját, ökolábnyom-számítást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. 

Farkas Emese
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejldésért Alapítvány
Környezeti Tanácsadó Iroda
3525 Miskolc, Kossuth u. 13.
Tel/fax: 46/505-077, Tel: 46/382-095
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.