Kezdőoldal Hírek Friss hírek Önkényes döntés egy lakóparkban
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Önkényes döntés egy lakóparkban
2008. december 16. kedd, 12:32
2008. december elején egy debreceni lakópark lakója kétségbeesetten kereste meg a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodáját. Elmondása szerint a lakópark kerítéssel körbevett bels területén mindenféle bejelentés és a park házaiban lakók elzetes megkérdezése nélkül elkezdték kivágni az ott lév egészséges platánfákat.
A panaszos a helyszínen kérdre vonta a munkálatokat irányító személyt, aki a lakók tiltakozása ellenére ezt elutasította azzal, hogy ehhez a tevékenységhez neki nem kell engedély (a kérdre vont személy sem engedélyt, sem szakvéleményt nem tudott felmutatni). Mivel a lakóparkban élk annak idején társasházi szerzdést kötöttek, így vonatkozik rájuk a társasházi törvény (2003. évi CXXXIII. törvény), vagyis a házakhoz tartozó telken álló növényzet a lakóközösség osztatlan közös tulajdonát képezi. A törvény a következket állapítja meg:
23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.
(2) A közgylés a birtoklás, használat és hasznosítás módját meghatározhatja.

Ennélfogva a területen él növényzet eltávolítása, kivágása, károsítása (metszése) csak a lakók beleegyezésével történhet, amihez a társasház közgylésének 50 százalék plusz 1 szavazat arányában meghozott döntése szükséges. A panaszost minderrl tájékoztattuk, aki újból kérdre vonta az illetékes személyt a fentiekre vonatkozóan és mivel az illet nem tudott a vitatott kérdésben hozott közgylési döntésrl szóló dokumentumot sem felmutatni, ezért a többi lakóval közösen kérte a fakivágási munkálatok azonnali leállítását. Ez sikeresen megtörtént és jelenleg közgylés összehívása van folyamatban a kérdés megvitatására.
 
Az irodai tanácsadást és az utcai tudatformáló rendezvények színvonalas megtartását, a környezetbarát termékek bemutatóját, ökolábnyom-számítást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. 

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4025 Debrecen, Piac u. 9/b.
Tel.: 52/532-478 Fax: 52/532-479
Mobil: 30/400-4953
Skype: marosan.angela
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. '; document.write( '' ); document.write( addy_text31801 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.zoldkor.net
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.